Portret van Jean Paul Heck, journalist, popjournalist, auteur en hoofdredacteur. Foto: Andreas Terlaak
Portret van Jean Paul Heck, journalist, popjournalist, auteur en hoofdredacteur. Foto: Andreas Terlaak Foto: Andreas Terlaak

Ik ben Bergen: Jean-Paul Heck

Door: Hanneke Marcelis algemeen

'Je gaat heel snel zweven als je in een week in Amerika Bowie, Bono en R.E.M. interviewt'

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie wonen hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze week gaat het over muziekjournalist Jean-Paul Heck.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

Wie de naam Jean-Paul Heck hoort of laat vallen, denkt meteen aan muziek. Logisch, als zijn naam in een krant of blad voorbijkomt, zit hij tegenover de grote rocksterren van de wereld. Maar tussen die gesprekken door is hij in Bergen op Zoom te vinden, waar hij zich inzet voor lokale muzikale projecten. "Ik was vroeger tot wel 200 dagen per jaar in het buitenland. Ik was dan blij om weer terug hier te zijn. Sommige muziekjournalisten gaan leven als rocksterren, maar ik blijf liever normaal doen. Je moet in dit vak goed op je geestelijke gezondheid letten. Je gaat snel zweven als je in een week Bowie, Bono en R.E.M. interviewt."

Drummen
Op zijn 7de begon Jean-Paul met drummen. Vanaf dat moment stond zijn leven in het teken van muziek. "Naar het conservatorium gaan en hele dagen in de schoolbanken zitten, dat was niks voor mij. Ik had geen ambities om muzikant te worden, maar de muziekwereld vond ik wel heel boeiend." Jean-Paul studeerde Nederlands en ging naar de Pabo. Naast docent, schreef hij voor kranten, bijvoorbeeld over voetbal. "Bij sommige clubs vonden ze mij een klootzak omdat ik scherp over wedstrijden schreef. Daar heb ik veel van geleerd over met mensen omgaan en ik ben er harder door geworden."

Doorbraak
Zijn doorbraak beleefde hij toen hij Carlos Santana interviewde. "Dat was vlak voor zijn hitalbum Supernatural. Dat werd opgepikt in Amsterdam en vandaar uit kwamen telefoontjes of ik niet voor een muziekblad wilde schrijven. Dat leek mij geweldig." Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt. Ook door zijn harde werk.

"In 2004 deed Van Halen geen promotie voor hun concertreeks, geen interviews, maar ik mocht wel naar een concert komen. Vervolgens ging ik op zoek naar de tourmanager en regelde toch dat ik de mannen kon interviewen. Ik was de enige ter wereld en dat interview is naar 87 landen verkocht. Ik ben altijd autonoom geweest en heb hard gewerkt. Nooit heb ik de makkelijke weg gekozen."

Muziek
Jean-Paul drumt nog altijd, zoals tegenwoordig bij Crazy Little Things Tribute band die muziek van Queen doet herleven. Maar naar muziek luisteren…"In de auto luister ik Radio 1 vanwege de mooie gesprekken. Muziek luisteren doe ik niet zoveel meer, maar geniet er nog wel van."[l]

Wat vind je mooi aan Bergen?

Bergen is een mooi stadje, een rustig stadje. Dat vind ik wel prettig. En hier is altijd wat te doen, veel activiteiten en het is hier altijd gezellig. Ik blijf een echte Brabander.

Wat zou je willen veranderen?

Ik merk dat veel mensen hier beperkt worden door hun chauvinisme. We kijken heel erg naar elkaar en anderen en blokkeren daarmee vooruitgang. Ik mis een echte culturele visie, daarmee zal ik wel weer mensen voor de schenen schoppen.

Dat ze de financiering voor Gebouw-T wilden stopzetten vanuit de gemeente is daar een goed voorbeeld van. Dat poppodium en de grote artiesten die komen, is geweldige promotie voor onze stad. En die artiesten zijn hier ook graag. Joe Bonnemassa waren we vorig jaar kwijt in de Lievevrouwestraat omdat hij de winkeltjes zo geweldig vond.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief