Daphne Lauwen-Dingemans van De Teerkamer.
Daphne Lauwen-Dingemans van De Teerkamer. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Daphne Lauwen-Dingemans

Door: Sandra Broosus algemeen

'De afwisseling en verschillende gasten maken dit werk zo leuk'

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze week nemen we een kijkje in de keuken bij Daphne Lauwen-Dingemans, samen met haar man Leslie, de uitbater van De Teerkamer.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

De zuidelijke kant van de Grote Markt wordt gedomineerd door één enkel pand, dat van de Teerkamer. Al vele jaren is de zaak een toonaangevend restaurant en kroeg in het centrum. "En we hebben het mooiste uitzicht van allemaal", lacht Daphne.

6 jaar geleden nam zij samen met haar man Leslie de zaak over van diens ouders. "We hebben in 2012 besloten om ervoor te gaan. Daarna volgden twee jaren voorbereidingstraject en sinds januari 2014 is het echt van ons." Wat volgde was een intensieve periode voor Leslie en Daphne. Ze namen de zaak over, verbouwden een huis samen en Daphne werd zwanger. "Dat was behoorlijk pittig. Er kwam zoveel op ons af, maar ik zou het zo weer doen."

Touwtjes in handen

Daphne heeft graag zelf de touwtjes in handen.

"Ik vind het prettig om te weten waar ik aan toe ben. Daarom doe ik de boekhouding zelf. Dan weet ik altijd hoe we er zakelijk voor staan. Personeelszaken, zelfde verhaal. Alleen de loonstroken worden voor ons gemaakt."

Betrokken

Leslie en Daphne zijn erg betrokken met hun personeel en draaien ook zelf mee.

"We zijn veel met de gasten bezig. Wat willen ze, wat kunnen we vernieuwen, wat kunnen we proberen? Alles draait uiteindelijk om de gast die bij ons komt voor een leuke avond. Wij zoeken naar wat het beste bij hen past."

Daphne oriënteert zich daarbij zo breed mogelijk.

"Van jong tot oud is welkom. Overdag zitten oudere dames een bakje koffie te drinken met een stuk taart, daarnaast zitten scholieren met hun panini's. Dat maakt dit werk zo leuk; de afwisseling en alle verschillende gasten."

Trends in de horeca

Niets is zo veranderlijk als trends in de horeca. Dat brengt zijn uitdagingen mee voor ondernemers.

"Je moet vooral op je gevoel afgaan, wat voelt goed aan. En je moet altijd positief zijn en zoeken naar een oplossing in plaats van te klagen."

Dat bleek maar weer toen eerder bekend werd dat de pinautomaat op de Markt zou gaan verdwijnen.

"Zo hopen we onze gast tegemoet te komen met voor ons een kleine moeite en voor de gast een groot gebaar. Datzelfde geldt voor parkeerkosten. Bij besteding van 25,- krijgen gasten een uitrijkaart van parkeergarage 'achter de Grote Markt'. Dat wordt ook ontzettend gewaardeerd"

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"De saamhorigheid in de stad. Iedereen kent elkaar en is in voor een feestje.

Het mooiste is als ik met een Krabbenfoor buiten sta en het terras vol met mensen staat die samen feest vieren, die genieten, dansen en springen.

Dat is zo mooi. Dat is ook waar je als horecaondernemer naar streeft."

Wat zou je willen veranderen?

"Het parkeerbeleid in de stad. Wees goed voor je eigen volk.

Als je het Bergenaren makkelijk maakt om hier te shoppen en eten of drinken, verkopen zij de stad voor je.

Ik zou het prima vinden als er weer geparkeerd kan worden op de markt zelf.

Dat trekt mensen aan die op hun gemak op stap willen en niet ver willen of kunnen lopen.

Of laat mensen langer dan 2 uur parkeren en die eerste uren gratis." 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief