Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Stichting Samen Werken krijgt 650 computers

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Toen de gemeente Bergen op Zoom enkele jaren geleden besloot de vaste computers vaarwel te zeggen, werd er al snel nagedacht over een passende bestemming voor de honderden computers. Afgelopen weekend zijn ze alle 650 opgehaald door Stichting Samen Werken. Zij gaan de computers nieuw leven inblazen, of verkopen.

Tegenwoordig werken de medewerkers van de gemeente met laptops. De vaste computers die de gemeente Bergen op Zoom overhield na de overstap zijn 'stokoud'. De meeste elf jaar oud, en dus allang afgeschreven. Bovendien werken de meesten op Windows XP, de oude versie van windows die niet meer geupdate kan worden. Toch is Stichting Samen Werken er enorm blij mee. 

"De beste exemplaren gaan we proberen op te poetsen, zodat ze weer gebruikt kunnen worden. Die kunnen wij via stichting leergeld aan mensen geven die zelf geen geld hebben om een xomputer aan te schaffen", legt Marco Klaassen van Stichting Samen Werken uit. "De rest gaan we zorgvuldig uit elkaar halen." Vooral de oude moederborden, waarin veel edelmetaal zit verwerkt, kan veel geld opbrengen. Zo'n 20 a 25 euro per computer. Dat tikt nogal aan, aangezien de gemeente 650 computer schenkt. Wethouder Yvonne Kammeijer is blij met de nieuwe bestemming van de computers. "We hadden ze ook gewoon weg kunnen doen, maar dit is een veel duurzamer initiatief."

En wie denkt dat er misschien nog gevoelige informatie op de computers staat, heeft het bij het verkeerde eind. Alle computers zijn grondig schoongemaakt en de harde schijven verwijdert. Die worden vrijdag verpulvert tot stukjes van drie millimeter. Voor een datalek hoeft de gemeente dus niet bang te zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief