Er komen maar liefst 3710 zonnepanelen op gemeentelijke panden
Er komen maar liefst 3710 zonnepanelen op gemeentelijke panden

Gemeente harkt miljoenensubsidie binnen voor plaatsing 3710 zonnepanelen

Door: Hanneke Marcelis Actueel

BERGEN OP ZOOM - Er is veel interesse in groene energie, maar niet iedereen kan zonnepanelen op zijn dak laten leggen. Daarvoor komt de gemeente met een oplossing. Dankzij een subsidie van 1,2 miljoen euro kan de gemeente ruim 3700 zonnepanelen op haar panden leggen, waarin inwoners kunnen investeren.

Trots presenteerden wethouder Yvonne Kammeijer en wethouder Ad Coppens donderdag het gigantische aantal zonnepanelen wat de gemeente op haar panden gaat leggen: 3710. En dat allemaal dankzij een flinke subsidie die de gemeente heeft binnen gehakt. Uit het potje van de stimulering voor duurzame energieproductie wist Kammeijer 1,2 miljoen euro los te krijgen. Dat terwijl de subsidie eerder aan de neus van Bergen op Zoom voorbij leek te gaan. "Het heeft veel moeite gekost, maar we zijn enorm blij dat het gelukt is. Dit is echt een toevoeging voor ons op het gebied van duurzaamheid."

De panelen komen voor het grootste deel te liggen op het gemeentewerf, maar ook de sporthallen en de Wittenhorst krijgen exemplaren. "Vooral voor de Wittenhorst is dat natuurlijk mooi. De gebruikers wachten al zo lang op dat nieuwe dak en daar is veel gedoe rond geweest. Het is fijn dat we er nu zo'n positieve toevoeging aan kunnen geven", aldus wethouder Coppens. En wie denkt dat de stroom alleen ten goede gaat komen aan de gemeente zelf, hoeft niet bang te zijn. Want het zijn juist de particulieren die met deze panelen de kans gaan krijgen om groene stroom op te wekken en een financieel interessante investering te doen. Om dat proces in goede banen te leiden, is recentelijk de stichting Energie Transitie in het leven geroepen. Zij gaan een crowdfunding starten om de financiering voor de panelen rond te krijgen en regelen vervolgens ook het contact en de betalingen met alle investeerders. De 1,2 miljoen euro wordt namelijk gebruikt om het opwekken van de energie vijftien jaar lang rendabel te maken voor 3710 panelen. De aanschaf van de panelen moet via de particuliere investeringen worden bekostigd.

Kosten

Een zonnepaneel gaat rond de 300 euro kosten voor een periode van 15 jaar. Maar waarschijnlijk zullen niet veel mensen investeren in slechts één paneel. Met zes panelen kun je ongeveer 1800 kWh opwekken, wat de helft is van wat een gemiddeld huishouden verbruikt. Na 15 jaar is de investering terugbetaald, met een rendement van zo'n vijf procent. Een getal wat verbleekt bij de huidige spaarrente. Een verstandige investering dus, aldus wethouder Coppens, die bovendien ook nog eens goed is voor het milieu.

De website van de stichting die de verkoop van de panelen aan particuliere Bergenaren gaat regelen, is nog niet in de lucht. Maar wie alvast meer informatie wil hebben, kan mailen naar info@steboz.nu



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief