Afbeelding

Bouw van de uitkijktoren bij het Natuurpodium eindelijk van start gegaan

Door: Hanneke Marcelis Actueel

BERGEN OP ZOOM - De bouw van de uitkijktoren van het Natuurpodium is vrijdag van start gegaan. Al jaren liggen er grootse plannen op de plank voor een indrukwekkende toren van zeventien meter hoog bij de Stayokay. Maar de realisatie liet lang op zich wachten.

De blijdschap was vrijdag dan ook groot toen wethouder Kammeijer eindelijk het startschot voor de bouwwerkzaamheden mocht geven. De toren gaat uitzicht gaan bieden over landgoed Lievensberg en wordt de ideale plek om vogels te spotten. De bouw toren moet zo'n 185.000 euro kosten, een bedrag dat de provincie Noord-Brabant volledig voor rekening neemt. De toren wordt momenteel in de fabriek ontwikkeld, zodat hij als een simpel bouwpakket in elkaar kan worden gezet. De uiteindelijke bouw gaat slechts drie weken duren. In juni moet de toren af zijn.

Vertraging

De bouw van de toren was al een wens van de architect toen hij in 2012 het natuurpodium mocht ontwikkelen. Omdat de financiering toen werd teruggeschaald van 3 naar 2 miljoen euro, verviel de toren en de bijbehorende hangbrug naar het klimbos. Wel werd de fundering voor de toren gelegd, zodat wanneer het geld toch binnen zou komen via een andere weg de plaatsting van de toren wel mogelijk bleef. In een tweede ontwerp, toen de subsidie van Landschap van Allure de bouw toch mogelijk maakte, stond de toren gepland met een tokkelbaan. Daar waren de omwonenden niet blij mee, omdat het de verkeerssituatie nog gevaarlijker zou maken. Daarom werd ook de tokkelbaan geschrapt. Ook zijn er panelen aan het ontwerp toegevoegd die omhoog kunnen wanneer er geen blad aan de bomen zit. Zo wordt de privacy van omwonenden gewaarborgd. "We hebben ervoor gekozen om samen met alle partijen tot een plan te komen waarover iedereen tevreden is. Zo voorkwamen we bezwaarprocedures die de bouw opnieuw zouden vertragen. We zijn blij dat de toren nu eindelijk geplaatst gaat worden", aldus de architect.

Natuurpodium
Het Natuurpodium is een educatief bezoekerscentrum. Duurzaamheid wordt vertaald naar alledaagse vragen en situaties. Het Natuurpodium biedt een podium, waarop kennis, beelden, ideeën en meningen over de Brabantse Wal worden gedeeld, en waarop de dialoog over de toekomst van de Brabantse Wal plaatsvindt.




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief