De ingang aan de Kerkstraat is lastig te vinden voor toeristen DOOR HANNEKE MARCELIS
De ingang aan de Kerkstraat is lastig te vinden voor toeristen DOOR HANNEKE MARCELIS

Grootse plannen voor de Gertrudiskerk: wat staat er te gebeuren?

Door: Hanneke Marcelis Actueel

BERGEN OP ZOOM - Er zijn grootste plannen voor het gebruik van de Gertrudiskerk en de Peperbus. De de kerk en de beroemde toren worden beter aangesloten op het cultuurbeleid mist nog teveel en de toegankelijkheid van de kerk wordt verbeterd. Verschillende culturele stichtingen slaan de handen ineen met het kerkbestuur om de beleving van de Gertrudiskerk te optimaliseren.

Het is een flinke waslijst aan stichtingen die vorige week haar handtekening zette onder de intentieovereenkomst voor het gebruik van de Gertrudiskerk. Het Cultuurbedrijf (CB), het Team Vrijetijdseconomie (VTE), het kerkbestuur van de Lievevrouwparochie (KLP), de Gertrudis Cultuur Stichting (GSC) en de Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) slaan de handen ineen om via een betere samenwerking de beleving van de kerk en haar toren te vergroten. Wethouder van Cultuur Arjan van der Weegen is verheugd met die belangrijke stap. "Je kunt als gemeente wel gaan bouwen aan plannen waarmee de Gertrudiskerk beter betrokken wordt in de culturele ontwikkelingen, maar als één van de betrokken partijen niet aan boord is bereik je niets. Deze intentieverklaring is van groot belang." De partijen hebben grootse plannen voor de Gertrudiskerk. Een samenvatting van de belangrijkste punten.

Ingang

De deuren aan de kant van de Grote Markt gaan weer open. Momenteel worden altijd de deuren aan de Kerkstraat gebruikt. Trouwe kerkgangers weten dat, maar voor zowel toeristen als Bergenaren die minder bekend zijn met de Gertrudiskerk zorgt de ingang aan de zijkant voor onduidelijkheid. "Ik moest laatst twee toeristen nog op de ingang wijzen. Zij stonden voor de gesloten deuren aan de Grote Markt, en zagen zoals velen het bordje met instructies over het hoofd", vertelt Koert Damsveld van de GCS. En die toeristen zijn geen uitzondering. De voorzitters van de stichtingen zijn het erover eens dat het openen van de deuren aan de Grote Markt voor een grote impuls aan bezoekers kan zorgen. Om de deuren op te doen, is wel eerst een aanpassing van de ingang nodig. De deuren aan de Markt zitten namelijk aan de kant waar de wind vandaan komt. Daarom is een voorportaal nodig wat het gure weer buiten houdt. Daar wordt momenteel aan gebouwd. Het wordt een constructie die te vergelijken is met de ingang van het gemeentehuis. Maar dan aangepast aan het Gotische ontwerp van de kerk. En die ingang heeft bovendien nog een ander voordeel: het wordt veel makkelijker om vanuit de Markt de kerk in te kijken. "Dat willen we graag hebben, zo trek je mensen echt naar binnen", aldus Van der Weegen.

Carillon

Het carillon, het klokkenspel wat door de beiaardier kan worden bespeeld, moet zichtbaarder worden voor publiek. Nu is het carillon niet te bezichtigen, maar binnenkort moet die deur opengaan voor publiek. Daarvoor moeten ook de openingstijden verruimd worden. Bovendien willen de stichtingen het muziekspel van de beiaardier zichtbaar maken voor het publiek. Zij spelen met het idee om een camera op te hangen wanneer er concerten op het carillon worden gegeven. Dan is de beiaardier niet alleen te horen door heel de stad, maar is de muzikant ook te zien.

Tentoonstelling

Rondom de Maria Ommegang is er een tentoonstelling in de kerk. En recentelijk was de Gertrudiskerk onderdeel van de zilver-expositie in het Markiezenhof. Een doorslaand succes, volgens Cees Meijer van het Cultuurbedrijf. "Daar moest zeker een vervolg op komen." Daarom willen de stichtingen vaker tentoonstellingen en andere culturele activiteiten houden in de kerk. Op die manier kan ook de Story Telling waar Bergen op Zoom op inzet beter een plek krijgen in de Gertrudiskerk. Momenteel is het Markiezenhof het Bergse verhalenpaleis. Maar ook in de Gertrudiskerk zijn verhalen genoeg te vertellen, aldus de wethouder. Story Telling werd eind 2016 gepresenteerd in Bergen op Zoom en moet een trekker zijn voor de binnenstad, monumenten en daaraan gelinkte evenementen.

De kerkelijke diensten gaan door deze plannen wel vaker in de dagkerk links in de kerk worden gehouden.

De intentieverklaring wordt getekend FOTO HANNEKE MARCELIS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief