Afbeelding
Foto: Google Maps

Gemengde reacties op komst HAS hogeschool naar IRS-gebouw

Door: Mura Kuijpers Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft het voormalige IRS-pand aan de Konijnenburgweg gekocht. Het moet volgens de PvdA een ‘broedplaats’ voor onderwijs, research en agrofood worden. Onder meer de HAS Hogeschool vindt hier binnenkort haar onderkomen.

In het pand krijgen diverse onderwijs- en onderzoeksinstellingen een plek. Vanuit het onderwijs vestigen naast de HAS Hogeschool het ROC West-Brabant en RSG ’t Rijks zich in het gebouw. Ook bedrijven uit de agrofoodsector doen mee: Royal Cosun, Rijk Zwaan en Protix. En vanuit research en ontwikkeling sluit de Green Chemistry Campus aan.

De PvdA wilde al langere tijd dat de hogeschool zich zou vestigen in het IRS-gebouw. De fractie vindt dat het pand beeldbepalend is voor de omgeving en leegstand en verpaupering voorkomen moest worden. De partij zegt de totstandkoming van deze ‘broedplaats’ een nieuwe stap te vinden in de versterking van de duurzaamheidseconomie in Bergen op Zoom.

De meningen zijn daar echter over verdeeld. “Wat bezielt de Bergse politiek?” vraagt Ton Linssen zich af. Volgens hem staan er immers genoeg gebouwen leeg in de stad, waar de HAS had kunnen huren. Hij pleit dat het geld dat het nieuwe pand gekost heeft veel beter besteed had kunnen worden. Te meer ook omdat er ‘geen volwaardige HAS-opleiding met honderden studenten’ komt.

In de zomer van 2017 werd duidelijk dat het IRS-laboratorium, beter bekend als het Suikerinstituut, in de verkoop gaat. Pandeigenaar Cosun verplaatst de faciliteiten naar Dinteloord. Vrijdagochtend maakte de gemeente bekend het gebouw gekocht te hebben.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief