Lopers tijdens de Samenloop in 2015 ARCHIEFFOTO
Lopers tijdens de Samenloop in 2015 ARCHIEFFOTO Foto: Ad Weijdt

Vierentwintig uur op de been tegen kanker

Door: Hanneke Marcelis Actueel

BERGEN OP ZOOM - De derde editie van de Bergen op Zoomse Samenloop voor Hoop staat voor de deur. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli gaan tientallen teams in estafette 24 uur wandelen op sportpark Rozenoord. Al het geld dat ze hiermee ophalen gaat naar KWF kankerbestrijding.

Het is drie jaar geleden dat de Samenloop voor Hoop, een landelijk initiatief van de KWF Kankerbestrijding, plaats vond in Bergen op Zoom. Toch kostte het de nieuwe bestuursleden niet veel moeite om Bergenaren weer zo ver te krijgen om mee te doen. Al 35 teams hebben zich aangemeld. "De Samenloop leeft echt enorm. Aan de ene kant is dat mooi, maar aan de andere kant is het natuurlijk ook treurig", legt Alice uit. "Het is gewoon een feit dat bijna iedereen wel iemand kent die kanker heeft of had. Daarom blijft het ook zo enorm belangrijk om geld in te zamelen voor onderzoek." Zelf verloor het nieuwe bestuurslid van de Samenloop BoZ haar opa aan kanker. "Dat was echt mijn maatje. Het is voor mij echt de drijfveer om de Samenloop in onze stad weer leven in te blazen. Op deze manier draag ik mijn steentje bij."

Estafette

Tijdens de Samenloop voor Hoop wandelen teams van tien tot vijftien deelnemers in estafette vierentwintig uur lang. Hoelang of hoeveel iedere deelnemer loopt, maar niet uit. Zolang er altijd maar iemand van het team op de baan is. Met de wandelmarathon wordt op verschillende manieren geld opgehaald. Allereerst kunnen teams in aanloop naar het evenement via sponsoracties zelf geld inzamelen. "Er is bijvoorbeeld een team wat een markt heeft gehouden, en een team wat champagne verkoopt", legt Alice uit.

'De Samenloop
leeft echt in
Bergen op Zoom'

Ook krijgen alle teams tijdens de Samenloop een kraampje waar ze spullen kunnen verkopen, en gaan de opbrengsten uit de horeca-stand van dat weekend naar KWF. In 2015 bracht de Samenloop ruim 170.000 euro op. "Ik weet absoluut niet of het weer zo'n bedrag gaat worden. Maar ieder bedrag kan helpen in het onderzoek naar kanker. Zo hopen we eraan bij te dragen dat we de ziekte verder inperken."

Kinderloop

De opbrengst van de Samenloop gaat naar onderzoek naar alle soorten kanker. Maar de opbrengst van de speciale Kinderloop gaat naar de gezelschapsrobot voor kinderen met kanker. "Kinderen van basisschoolleeftijd kunnen we natuurlijk niet 24 uur laten lopen. Daarom is er tijdens het evenement één uur waarop kinderen hun eigen Samenloop kunnen wandelen op de baan." De Kinderloop vindt plaats van 10.30 uur tot 11.30 uur op de zondagochtend van de Samenloop, en is uiteraard net zoals de echte Samenloop voorzien van een warming up, opening en sluiting.

Kaarsenceremonie

De organisatie van de Samenloop in Bergen op Zoom heeft veel vrijheid in hoe ze het evenement op zetten. Er zijn slechts drie onderdelen echt verplicht vanuit het KWF: de opening, kaarsenceremonie en de sluiting. Voor de Kaarsenceremonie kunnen mensen voor vijf euro bij één van de teams een witte kaarsenzak kopen. Die mag versierd worden en daarna terug worden ingeleverd bij het team. Tijdens de ceremonie worden al die kaarsenzakken langs de baan aangestoken. "Dat is het meest emotionele moment van het weekend. Dan wordt de aandacht echt even gevestigd op het herdenken van mensen", legt Alice uit. "Het hele weekend is heel sfeervol en gezellig. Mensen moeten vooral langskomen en gezellig blijven hangen. Maar tijdens de ceremonie voel je echt de emotie die erbij komt kijken."

Informatie

Wil je je aanmelden voor de Samenloop al wandelaar of vrijwilliger? Wil je weten hoe je de teams kan steunen? Of wil je gewoon meer informatie over het evenement zelf? Ga dan naar www.samenloopvoorhoopboz.nl. Zowel voor de teams als voor de kinderen staan de aanmeldingen nog open.

Alice Potter Stolwerk is één van de twee bestuursleden FOTO HANNEKE MARCELIS


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief