Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

Historische vondst in het Markiezenhof

Door: Marijn Riemens algemeen

BERGEN OP ZOOM - In het Markiezenhof in Bergen op Zoom is maandag tijdens de verbouwingen een bijzondere vondst gedaan, namelijk een ingemetseld boek van ongeveer zeshonderd jaar oud. Nog niet eerder werd er zo'n historische voorwerp in het stadspaleis aangetroffen.

Het boek ligt op zes meter diepte in de kelder van de vleugel van de Van Wittengang. John van Gils en Peter Spierings, medewerkers van de technische dienst, hebben het boek gevonden. ''Het was eigenlijk puur toeval. We waren leidingwerk aan het controleren'', vertelt Van Gils (52). ''Toen ontdekte we een losse tegel en daar bleek het dus onder te liggen. Ook leek het alsof er om het een boek een ketting zat, maar dat heb ik nog niet goed kunnen zien.'' 

Quarantaine

Nadat het boek is vrijgemaakt, wordt het twee weken in quarantaine geplaatst. ''Dit doen we om er zeker van te zijn dat er geen actieve schimmels en beestjes meer in zitten'', stelt Daphne Valentijn, medewerker Collectiebeheer. Na deze twee weken wordt er op het boek verder onderzoek verricht naar de herkomst en de historische waarde. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief