Een scooterrijder neemt het pad door het park
Een scooterrijder neemt het pad door het park Foto: Van der Kallen

'Fietsers verjagen wandelaars in Anton van Duinkerkenpark'

Door: Hanneke Marcelis Actueel

BERGEN OP ZOOM - Bromfietsers, scooters en fietsers zorgen voor problemen in het Anton van Duinkerkenpark. Steeds vader wordt het park gebruik als fietsroute richting met name de scholen. Een logische keuze van de jongeren, stelt BSD'er Louis van der Kallen. Maar het is wel problematisch voor de andere bezoekers van het park. Want wandelaars worden steeds meer verdrongen.

Het Anton van Duinkerkenpark ligt er piekfijn bij. Dat mag ook wel, aangezien het park vijf jaar lang onder handen werd genomen. Dat begon zo'n zeven jaar geleden met het baggeren van de vijver. Maar toen dat werd gedaan, besloot de gemeente maar meteen het hele park aan te pakken. Er werden terrassen aangelegd op de Wei van Bastiaanse, er werd gewerkt aan een fietspad langs De Zoom en er werden bomen gekapt om het park opener te maken. Er werd gewerkt met thema's om het park zowel romantisch, mystiek als innovatief te maken. En met succes. De tevredenheid overheerste toen het park twee jaar geleden afgerond was. Het eilandje in het park had een historisch tintje gekregen met de bloemen in de vorm van het oude vestingswerk, rododendrons zorgden voor kleur tot diep in de zomer en het olifantengras zorgde voor een biobased tintje. Maar door de drukte op de paden blijkt nu dat wandelaars er niet optimaal van kunnen genieten.

Scholen

Er loopt door het Anton van Duinkerkenpark een fietsroute. Maar fietsers hebben nu ook de wandelroutes in gebruik genomen. Overstekend van de Wouwsestraatweg worden fietsers verleid om gelijk het heuveltje af het park in te duiken. Zij nemen dan de route langs het water over de bruggetjes, waarna ze tussen twee stenen door aan kunnen sluiten op de voor hen bedoelde route. "Deze alternatieve route is voor de jongelui onderweg naar school korter en aantrekkelijker en veiliger omdat de oversteek Wouwsestraat/Bredasestraat een voorrangssituatie voor hen is", legt Louis van der Kallen uit.

Onveilig

Wandelende bezoekers ervaren het park door de grote drukte als onveilig, stelt Van der Kallen. Met name 's ochtends, wanneer de fietsers onderweg zijn naar school. Van der Kallen wil daarom dat de gemeente fietsers gaat ontmoedigen om de alternatieve route door het park te nemen. Hij stelt verschillende oplossingen voor aan het college van burgemeester en wethouders. "Plaats bijvoorbeeld een slalomhekwerk aan de parkingang aan de Bredasestraat." Ook stelt hij voor om de verlichting rond de originele route beter te regelen zodat je fietsers in donkere dagen van dienst bent.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief