Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Kinderen en ouders op pad voor een frisse Muziekbuurt

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Ze waren vanmiddag niet te missen in de Muziekbuurt. De jongens en meisjes samen met het Buurtpreventieteam in fel gele hesjes en de ouders in de knalroze 'Fris' shirts. Samen gingen zij erop uit in hun buurt om zwerfafval op te ruimen. En met veel succes. Ze kwamen met winkelwagentjes vol rotzooi terug. "Met deze middag maken we afval opruimen leuk, en krijgen onze kinderen meteen een stukje bewustwording over het onderwerp mee", vertelt initiatiefneemster Marlies van Lier trots.

Glunderend laten de kinderen hun buit zien. Afvalzakken vol met rotzooi. En dat na slechts een uurtje zwerfafval prikken. Eén van de kinderen vond zelfs een speelgoed zwaard in de bosjes. "Maar die mag niet mee met de vuilniswagen hoor", lacht de 8-jarige Roan tevreden.

Bewustwording

Initiatiefneemster Marlies van Lier is duidelijk trots op het resultaat van de middag. "Ik ben heel blij dat de kinderen het naar hun zin hebben gehad", stelt ze. "Zo geef je ook meteen aan je kinderen mee dat opruimen ook leuk kan zijn!" Maar dat is niet de belangrijkste boodschap van de middag. Wat ze vooral wil bereiken is het vergroten van de bewustwording over het afvalprobleem. Is het dan zo dat de Muziekbuurt vol met rommel ligt? Nee, dat niet, stelt Van Lier. Maar er ligt wel zooi die er niet hoort te liggen. En alle beetjes zwerfafval zijn te veel. "We moeten zwerfafval niet normaal vinden. We willen toch allemaal een schone buurt voor onze kinderen om in te spelen?", aldus de gedreven moeder. Ze hoopt met de schoonmaakactie niet alleen de bewustwording bij de kinderen, maar ook bij de buurt te vergroten. "Het is toch te gek voor woorden dat andere mensen jóuw afval op moeten ruimen?"

Rangers

De initiatiefneemster kwam op het idee om een schoonmaakactie te organiseren via de Bergse Rangers. Dat is een onderdeel van het buurtpreventieteam van de Muziekbuurt waarbij begeleiders eens per maand samen met kinderen op pad gaan om zwerfafval te ruimen. Van Liers 9-jarige zoon Thom zit daar ook bij. "Ik vind het heel belangrijk om hem mee te geven dat we samen voor onze omgeving en voor het milieu moeten zorgen. Daarom vind ik de Bergse Rangers een enorm goed initiatief." Helaas lopen de Rangers slechts één keer in de maand. En zijn ze slechts in drie wijken actief. "Er zijn 21 buurtpreventieteams, maar slechts drie ervan hebben Rangers. Dat is toch zonde?", stelt Van Lier. Ze hoopt met haar actie een domino-effect te bereiken. "Het zou geweldig zijn als het ook op andere plekken in de stad aanslaat. Of het nou Rangers zijn, of eenmalige schoonmaakacties zoals deze."

Aan enthousiasme in de Muziekbuurt is er in ieder geval geen gebrek. De actie van Van Lier kreeg steun van alle kanten. Zo droegen Saver, de gemeente en de MCD allemaal hun steentje bij. In totaal waren er woensdagmiddag zo'n veertig mensen op de been. Samen zorgden zij ervoor dat de Muziekbuurt er weer fris bij ligt. Nu de rest van Bergen op Zoom nog.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief