Afbeelding
Foto: Marijn Riemens

ProefMei bij je thuis: maak het aspergegerecht van chefkok Marco

Door: Marijn Riemens algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het culinaire festival ProefMei gaat vandaag in Bergen op Zoom van start. Tot en met zondag 3 juni kunnen mensen in en rond Het Markiezenhof genieten van cultuur, culinaire streekproducten en live muziek. Net als de voorgaande jaren staan de drie A's van de Brabantse Wal daarbij centraal. Wie na dit festival echter nog geen genoeg heeft gekregen van alle gerechten, kan thuis zelf aan de slag. Chefkok Marco Wolthuis van restaurant Le Bouleau heeft namelijk speciaal voor alle kookliefhebbers van de Brabantse Wal een heerlijk aspergerecept samengesteld.

'Asperge cappucino met asperge kroketje'

Dit heb je nodig (voor vier personen):

Soep:
- Vijftig gram roomboter
- Vijftig gram bloem
- Een sjalot
- Een teen knoflook
- Een deciliter ongezoete room
- Een liter kookvocht van de asperges
- Het wit van een prei
- Veertig gram verse kervel
- Zestien aspergekontjes
- Half blokje kippenbouillon
- Peper en zout

Liaison:
- Twee eidooiers
- Twee deciliter ongezoete room

Kroketje:
- Een afgekookte asperge
- Een plak schouderham
- Dertig gram bloem
- Een eiwit
- Dertig gram panko/paneermeel

Hoe maak je het klaar?

Soep:
Laat de roomboter smelten in een kookpan. Voeg de fijngesnipperde sjalot en fijngehakte knoflook toe en fruit deze even aan. Vervolgens mag de bloem erbij. Laat dit even garen. Voeg hierna het kookvocht toe van de asperges toe en blijf goed roeren. Doe ook de room erbij en breng het zachtjes aan de kook. Dan zijn de aspergekontjes aan de beurt. Voeg dit toe samen met de prei en laat het ongeveer vier minuten meekoken. Haal het garnituur uit de soep en maak dit samen met de kervel fijn tot een gladde massa. Dit kan met behulp van een staafmixer of door het te cutteren. De gladde massa mag daarna weer terug in de soep. Als laatste maak je de aspergesoep op smaak door kippenbouillon, peper en zout toe te voegen.

Liaison:
Voeg de eidooiers en de room samen in een kookpan op laag vuur. Klopt het goed met een garde tot het begint te schuimen. Voeg de soep toe en blijf ondertussen roeren. Vervolgens met een staafmixer verder opschuimen.

Kroketje:
Rol de afgekookte asperge strak op in een plak schouderham. Snijd daarna de asperge in vieren. Rol deze vervolgens voorzichtig door de bloem, dan door het eiwit en ook door het panko/paneermeel. Als laatste zijn de kroketjes aan de beurt. Frituur deze een halve minuut op 160 graden. 

De overige asperges kunnen worden verwerkt in het hoofdgerecht.

Eet smakelijk!



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief