Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Handtekeningenactie voor referendum De Schelp van start gegaan

Door: Marijn Riemens algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wie een referendum wil over de toekomst van zwembad De Schelp, kan sinds gisteren zijn of haar handtekening hiervoor zetten. De Pvda kreeg veel kritiek op het plan om een referendum te houden, maar zet de handtekeningenactie toch door.

Het zwembad is onderwerp van verhitte discussie tussen de politieke partijen uit Bergen op Zoom. Op 9 maart werd besloten dat De Schelp haar deuren moest sluiten vanwege veiligheidsgevaar. Twee weken geleden werd bekend dat er 2,7 miljoen euro uit de algemene reserves moet komen voor het opknappen van het zwembad. De PvdA stelde toen voor om aan de hand van een referendum te peilen hoe de inwoners van Bergen op Zoom hierover dachten. Maar een aantal politieke partijen ziet daar niets is, onder andere omdat een referendum opnieuw tienduizenden euro's zou gaan kosten. Zo noemde GBWP-er Evert Weys het plan 'onzalig' en Joost Pals van de VVD stelde dat het referendum zou worden gebruikt als 'speeltje van de raadsfractie'.

Redenen

Ondanks flinke tegengas is de handtekeningenactie om het referendum te bewerkstelligen toch van start gegaan. De PvdA noemt hiervoor meerdere redenen. ''De afgelopen dagen zijn er zelfs al bedragen genoemd, terwijl de kosten van het referendum nog niet berekend zijn. Wij vinden het dus te voorbarig om in dit stadium al over exacte bedragen te praten. Het zwembad is ook sinds haar bestaan een steeds grotere rol gaan spelen in Bergen op Zoom, waardoor iedereen in de stad een connectie met De Schelp heeft opgebouwd'', stelt de politieke partij. ''Elke Bergenaar heeft wel een visie op de toekomst van het zwembad. Dit hebben we ook kunnen merken op social media na aanleiding van berichtgeving over de sluiting van het zwembad.'' De schuldenpositie van de gemeente wordt ook aangehaald als reden om een referendum te starten. ''Deze schuldenlast dwingt ons de komende jaren tot het maken van moeilijke, financiële keuzes. De mogelijke kosten van het herstel van De Schelp vertegenwoordigen een belang dat groot genoeg is voor een lokaal referendum'', aldus de PvdA. 

Handtekeningen

Wanneer er 200 handtekeningen zijn verzameld, komt het verzoek van de PvdA op de agenda van de gemeenteraad. Inwoners die voor het referendum zijn, kunnen zich van maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur en vrijdag van 9.00 en 13.00 uur melden bij de balie van het gemeentehuis. Wie het verzoek wil ondertekenen, moet een geldig legitimatiebewijs meenemen. Dit kan tot donderdag 28 juni. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief