Coen Crusio FOTO THIJMEN ALLEMAN
Coen Crusio FOTO THIJMEN ALLEMAN Foto: Coen Crusio

Ik ben Bergen: Coen Crusio

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. We blijven deze week in de sfeer van de Bergse lekkernijen met Coen Crusio, de ijsmaker van Crusio.

DOOR THIJMEN ALLEMAN

In 1915 begon Willem Crusio met het verkopen van zelfgemaakt vanille-ijs in Bergen op Zoom. Meer dan 100 jaar later is de ijswinkel een begrip in Bergen en is Coen Crusio de verantwoordelijke voor de verschillende ijssmaken van de winkel. "Officieel ben ik ambachtelijk consumptie-ijs bereider, maar je moet het niet groter maken dan het is, ijsmaker vind ik beter klinken", vertelt de goedlachse Coen. "Toen ik van de Havo kwam, 17 jaar geleden, ben ik in de winkel aan de slag gegaan bij mijn vader. Hij heeft me alles geleerd over het maken van ijs. Eerst de technische handelingen en daarna de recepten. Daarnaast heb ik nog enkele cursussen gevolgd om mijn kennis uit te breiden."

Basismix

Het maken van ijs klinkt heel makkelijk als je Coen erover hoort. "Je begint met het maken van een basismix. Bij ons is dat melk, suiker, eigeel en bindmiddel. Die mix is het lekkerste als het even kan rusten, dus wij laten hem een nacht staan en draaien er in de ochtend ijs van. Bij fruitijs is het net wat anders, want de basismix is dan vooral veel fruit met water en suiker. Daardoor heeft fruitijs ook echt een volle, lekkere fruitsmaak." Het maken van chocolade of notenijs vindt Coen wel leuk, maar fruitijs is interessanter. "Fruit verandert door het seizoen heen. Meer zon betekent ook meer suikers en daar moet ik mijn recept bijvoorbeeld op aanpassen. Maar dat altijd ermee bezig zijn en aanpassen, maakt het juist gaaf om te doen."

Keuze

In de winkel kunnen klanten altijd kiezen uit 32 smaken, maar Coen heeft veel meer verschillende recepten achter de hand. "Als ik iets proef, wil ik er altijd wel ijs van maken om te proberen. Dat is lang niet altijd voor de verkoop, maar zo heb ik denk ik al meer dan 300 verschillende soorten gemaakt. Ik maak ook ijs voor het Spuihuis. Zij vroegen me een keer om kerrie-ijs, voor op steak tartare. Ik heb vandaag nog zwart ijs gemaakt. Dat smaakt naar vanille, maar dan met een rokerige smaak. Het is niet iets wat ik lekker vind, maar wel heel tof om te maken."

Onderweg

Hoeveel hij er ook van ziet, Coen is ijs nooit beu. "Ik hou van mooie volle smaken die op zichzelf staan. Een beetje de klassieke ijssoorten. Ik heb ook de mazzel dat wij alles proeven wat we maken. We moeten wel weten wat we verkopen toch? En als ik naar huis ga, neem ik vaak nog een ijsje mee voor onderweg."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Je hebt hier heel veel enthousiast volk die het leuk vinden om er samen op uit te trekken voor een evenement. Je had laatst een weekend met 11 evenementen in de stad. Dat is misschien wat veel, maar is wel gaaf."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief