Afbeelding

Fort de Roovere ontvangt parachutisten tijden De Sprong

Door: Hanneke Marcelis

HALSTEREN/ BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 23 juni wordt de Zuiderwaterlinie in de kijker gezet tijdens het evenement De Sprong. Ruim 80 parachutisten springen uit vliegtuigen die laag over deze 'erfgoedparel' vliegen. Zij landen op vijf verschillende plekken waar het weekendlange Zuiderwaterlinie Festival losbarst. Een aantal bestuurders van Noord-Brabant, waaronder de commissaris van de Koning van Noord-Brabant, durft de sprong te wagen. Onder de vliegtuigen die worden ingezet zijn een C-130 Hercules uit Nederland en een Airbus A400M uit Duitsland. De Sprong, ook wel 'de parachutesprong van verbinding' genoemd, zet met een speciaal kunstproject de markering voor De Mars in september.

Drie vliegtuigen, een C-130 Hercules en twee Harvards, doen een fly-by over de gehele Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot Grave. Wanneer de Harvards zijn afgebogen maakt de C-130 Hercules zich op voor de eerste dropping met 10 militairen boven Terheijden. Hierna volgt de Airbus A400M waar 20 civiele parachutisten uit springen. In samenwerking met parachutistenverenigingen vinden er daarnaast nog vier droppings plaats van ongeveer 14 burgerparachutisten per dropping. De landingen zijn in de vijf stellingen West Brabantse Waterlinie, Willemstad, Breda–Geertruidenberg, 's-Hertogenbosch–Heusden en Grave–Ravenstein.

Tandemsprongen met commissaris van de Koning, burgemeester en wethouder

De commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant, Wim van de Donk, maakt een tandemsprong uit de C-130 Hercules en landt in Terheijden. Hij wordt vergezeld door 10 militaire parachutisten. Boven Willemstad springt de burgemeester van Moerdijk, Jac Klijs. Ook de wethouder Werk & Economie van de gemeente Heusden, Thom Blankers, waagt de sprong. Hij landt in Vught.

Kunstproject markeert verbinding: niet vechten, maar hechten

In samenwerking met bkkc (brabants kenniscentrum kunst en cultuur) is kunstenaar Tijs Rooijakkers (Vorstenbosch, 1975) gekozen voor het creëren van een kunstwerk dat de verbindende factor van de Zuiderwaterlinie benadrukt en vooruitwijst naar het evenement De Mars, dat van 16 tot en met 23 september plaatsvindt. Rooijakkers is geboren en getogen in Noord-Brabant. Na zes jaar in militaire dienst, volgde hij een opleiding tot beeldend kunstenaar op de kunstacademie in 's-Hertogenbosch. Met zijn kunstwerk wijst Rooijakkers op de samenhang tussen de verdedigingsbouwwerken op de Zuiderwaterlinie door ze symbolisch aaneen te rijgen met naald en blauwe draad. Naald en draad zijn op groot formaat te vinden tijdens De Sprong en festival en als baken langs de wandelroute die de stellingen met elkaar verbindt. De evenementen vragen, net als 350 jaar geleden, om grote betrokkenheid van tal van partners. Het kunstwerk loopt daar als een blauwe draad doorheen. De naalden die in het landschap worden geprikt doen denken aan lansen en ander wapentuig. Naald en draad zijn hier echter niet bedoeld om te vechten, maar om te hechten. Het getergde landschap, dat door het water in tweeën werd gespleten, is weer één.

Locaties & tijden


De Sprong & Zuiderwaterlinie Festival | zaterdag 23 juni 2018


Ca. 11.40-12.40 uur | Fly-by van Bergen op Zoom tot Grave.

Stelling Breda–Geertruidenberg, Terheijden, Kleine Schans:
Militaire sprong: 12.40 uur. Festivalprogramma 11.30-18.00 uur.

Stelling van Willemstad, Heijningen, Fort Sabina:
Civiele sprong: 14.00 uur. Festivalprogramma: 13.00-17.30 uur.

Stelling 's-Hertogenbosch–Heusden, Vught, Fort Isabella:
Civiele sprong: 14.00 uur. Festivalprogramma: 13.00-18.00 uur.
Stelling West Brabantse Waterlinie (Bergen op Zoom–Steenbergen):
Civiele sprong: 16.00 uur. Halsteren, Fort de Roovere. Festivalprogramma: 17.00-23.00 uur. Bergen op Zoom, Het Ravelijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief