Afbeelding
Foto: Merijn Sitsen

De Maria Ommegang trekt vandaag door de stad!

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De Maria Ommegang trekt vandaag voor het 74e opeenvolgende jaar sinds 1945 door de historische binnenstad van Bergen op Zoom.

De Ommegang is een dankstoet ter ere van Maria. De stoet is qua vorm en samenstelling gebaseerd op de Kruisommegang zoals die in de middeleeuwen al door de straten van Bergen op Zoom trok. In 1572 werd deze door de autoriteiten verboden. Het duurde tot 1942 toen kapelaan Ooijens uit Bergen op Zoom beloofde om de stoet jaarlijks weer te laten trekken als de stad Bergen op Zoom tijdens de Tweede Wereldoorlog van groot oorlogsleed gespaard zou blijven. Op 15 augustus 1945 trok de Maria Ommegang,voor het eerst na ruim 370 jaar, weer door de stad.

Ruim 800 deelnemers verbeelden al zingend, dansend, declamerend en musicerend, de geschiedenis van Bergen op Zoom, fragmenten uit het Oude en het Nieuwe testament en worden gevolgd door de processie met het Mariabeeld. De verschillende groepen in deze Ommegang hebben een vaste volgorde.

Start Ommegang

De poorten van stadspaleis het Markiezenhof gaan zondag om 15.00 uur precies open, om de bonte stoet met groepen, figuranten, zangers, musici en wagens van start te laten gaan. De historische binnenstad vormt het decor, met uiteraard een passage over de Grote Markt.

Het parcours

De te volgen route is als volgt: Markiezenhof – Steenbergsestraat – Fortuinstraat – Grote Markt – Hoogstraat – Kerkstraat – Huijbergsestraat – Burgemeester van Hasseltstraat – Van Dedemstraat – Antwerpsestraat – Korte Bosstraat – Bosstraat – Potterstraat – Lievevrouwestraat – Gevangenpoort.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief