Afbeelding

Raad akkoord met 4 miljoen euro voor renovatie de Schelp

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De Bergse gemeenteraad heeft ingestemd met een investering van 3,7 miljoen in zwembad De Schelp. Voor dat geld worden de verroestte onderdelen van het bad vervangen, maar wordt het bad ook verduurzaamd en aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers. Vooral dat laatste was tegen het zere been van de oppositiepartijen, die de plannen veel te duur vinden.

Al maanden is zwembad de Schelp onderwerp van discussie tussen de politieke partijen in de Bergse gemeenteraad. In maart werd het zwembad noodgedwongen gesloten toen uit onderzoek bleek dat er roest in de schroeven en bouten van de constructie van het bad zaten. Daardoor kon de veiligheid van de gebruikers niet langer worden gegarandeerd. Dat voor de renovatie van het bad diep in de buidel zou moeten worden getast, was al snel duidelijk. Maar de hoogte van dat bedrag hield de gemoederen lang bezig.

Investeringen

Het college pleitte voor een plan waarbij het renovatiewerk aan het zwembad meteen gecombineerd zou worden met het onderhoud wat voor komende jaren al op de planning stond. Een logische keuze volgens het college, aangezien het zou voorkomen dat het zwembad over enkele jaren opnieuw dicht moet voor werkzaamheden. Daarbij wilden ze ook meteen een kleine miljoen investeren in verduurzaming en het aantrekkelijker maken van het zwembad. Dat verduurzamen zou terug verdiend worden met de lagere energiekosten en het aantrekkelijker maken van onder andere de kleedkamers en de horeca zou terug verdiend worden uit hogere bezoekersaantallen. Maar dat die laatste investering leidt tot meer bezoekers, vinden BSD, D66, PvdA, SP en Lijst Linssen niet bewezen. Zij stemden in de raad dan ook tegen het voorstel. De partijen wilden een veel soberder plan waarbij alleen het broodnodige wordt gedaan.

Onverantwoord

De BSD, D66, PvdA, SP en Lijst Linssen stemden tégen het raadsvoorstel. De reden daarvoor is de torenhoge schuld van de gemeente. Die staat al op 225 miljoen euro, en gaat door de investering in de Schelp alleen maar meer toenemen. En dat terwijl er ook nog diverse andere dure projecten op de planning staan, zoals de parkeergarage Achter de Grote Markt en de bouw van Eventum.

Dat het college de schuld met miljoenen wil verhogen om de grootschalige plannen voor de Schelp te kunnen uitvoeren vinden de partijen dan ook onverantwoord. "De gemeente leeft op de pof", was in de raad te horen. Maar met steun voor het voorstel van alle coalitiepartijen, GBWP, VVD, CDA en GroenLinks, kon de oppositie geen veranderingen teweeg brengen. Het amendement van de D66 voor een goedkopere oplossing kreeg niet genoeg steun.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief