Afbeelding
Foto: Jan Dirk Huijser

Juwelierszaak C. Andriessen 170 jaar in Bergen op Zoom

Door: Bregje Kop Algemeen

BERGEN OP ZOOM – Op 18 juli 1848 opende Gabriël Andriessen zijn horloge - en reparatiewinkel in de Engelsestraat te Bergen op Zoom. Nu, anno 18 juli 2018, en 170 jaar later wordt de winkel bestierd door een van zijn nazaten, Piet Andriessen, uiteraard met diens echtgenote. Op een reparatiebiljetje van de Engelsestraat staat te lezen C. Andriessen. "Waarschijnlijk zijn toen de 'G' en de 'C' verwisseld", lacht Piet, " De zaak is echter vernoemd naar mijn grootvader Cornelis Andriessen".

Door Jan Dirk Huijser

Gabriël Andriessen vestigde zich na een aantal jaren in de Bosstraat 2 naast de bestaande winkel Het was overgrootvader Dionisius Cornelis de winkel eind 1800 vergrootte in de vorm zoals die thans aan de Grote Markt is. Het daarnaast gelegen pand in de bosstraat werd weer woonhuis voor de weduwe van D.C. Andriessen in 1913. Van al deze verbouwingen zijn de bouwtekeningen en vergunningen bewaard gebleven, ook nadien vonden enkele kleine verbouwingen plaats. "De vakbekwaamheid heeft onder al deze verbouwingen er zeker niet onder geleden", verzekert hij, en vol trots laat hij een fraai gestileerd Franse "Oeil de Boeuf" uurwerk zien dat door voorvader Gabriël werd verkocht, vermoedelijk in het pand in de Bosstraat.

Juwelier en Horlogemaker

Piet benadrukt met klem dat hij van beroep 'horlogemaker' is en dat is heel wat anders als 'juwelier'. "Ik heb voor horlogemaker een gedegen opleiding moeten volgen met alle nascholingscursussen", vertelt hij, "het juweliersvak is in mijn ogen veel meer een verkoopgebeuren, natuurlijk moet je als juwelier veel weten van edelstenen, goud en zilver, maar horloges en klokken maken en herstellen is toch een heel andere discipline". De rolverdeling binnen het bedrijf is duidelijk, echtgenote Anja doet de winkel en Piet vermaakt zich met zijn lust en zijn leven, namelijk het herstellen van uurwerken in alle vormen en maten voor zover er nog onderdelen zijn en het qua prijs nog te betalen is. Juwelier C. Andriessen kent een breed assortiment, niet alleen horloges en uurwerken maar ook sieraden, bestek, bedeltjes en kleine hebbedingen. "Maar de markt is helaas schraal", legt hij uit, " we moeten ons daarop aanpassen". Dat betekent dat er vooral verstandig ingekocht moet worden en het kwaliteitsniveau als 'iets' boven het gemiddelde en als niet al te duur omschreven kan worden. "Er is geen andere keus", stelt hij, "de concurrentie van met name de internetbedrijven is moordend en veelal fataal gebleken in de branche". Piet memoreert dat er ooit 9 juweliers in Bergen op Zoom gevestigd waren, nu zijn er nog maar 2, echte dan wel te verstaan.

Historie en toekomst

Piet Andriessen heeft niet alleen de historie van de 5 generaties Andriessen als horlogemakers nagetrokken, maar ook het verleden en de ontwikkeling van uurwerken in het algemeen. Piet blijkt ook buitengewoon goed gedocumenteerd, hetgeen moge blijken uit een aantal historische documenten over zijn eigen bedrijf maar ook door zijn zeer uitgebreide Bibliotheek over uurwerken.

Piet en Anja bereiken over enige tijd de pensioen gerechtige leeftijd en gaan daar ook zeker van genieten. Piet ziet zijn toekomst in de historie, hij schrijft graag, uiteraard over de over de ontwikkeling van het uurwerk door de eeuwen heen, over beroemde uurwerkmakers en over markante uurwerken. Hij is mede oprichter van de uurwerken-wikipedia www. watch-wiki.com.

In het verleden zijn hechte banden opgebouwd met stadje Glashütte en het nieuwe 'Deutsches Uhrenmuseum Glashütte' in Duitsland. In dit stadje bij Dresden genoot zijn vader B. Andriessen voor de oorlog zijn opleiding. Tijdens de krabbenfoor wordt in de etalage daar extra aandacht aan besteed. Piet heeft ook goede kontakten met het 'Musée de L'Horlogerie Saint-Nicolas d'Aliermont in Frankrijk'. " Ik kan daar veel voor betekenen en kijk er ook wel naar uit om er weer eens naar toe te gaan", blikt hij vooruit. Piet, "dat worden leuke tijden en we wensen je veel plezier.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief