Dirk van Bovene en Wim Ligtenberg
Dirk van Bovene en Wim Ligtenberg Foto: Hanneke Marcelis

Terug van weggeweest: De Bergse Touwtrekwedstrijd

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Het is ruim 25 jaar geleden dat er een Open Bergse Touwtrekwedstrijd werd gehouden. Op de plek waar nu La Playa staat, werkten tientallen teams zich indertijd in het zweet onder toeziend oog van honderden bezoekers. Het is dan ook de hoogste tijd om het succesvolle evenement nieuw leven in te blazen, vindt Wim Ligtenberg. Samen met Dirk van Bovene en Huber Bosman organiseert hij na 25 jaar weer de Open Bergse Touwtrekwedstrijd bij De Nieuwe Drenck.

Enthousiaste deelnemers. Een goede sfeer. En een enorm groot publiek. Dat is wat Wim Ligtenberg zich kan herinneren van de laatste keer dat de Open Bergse Touwtrekwedstrijd werd gehouden. Ook toen al zat hij in de organisatie, én praatte hij de middag aan elkaar. "Dat laatste heb ik me moeten laten vertellen. Dat wist ik eigenlijk niet eens meer", vertelt Ligtenberg lachend. "Het is natuurlijk nogal een tijd geleden hè, 25 jaar. Juist daarom vind ik het zo mooi dat we dit leuke evenement nu weer op de kaart zetten."

Samenwerking

Het idee om de touwtrekwedstrijd nieuw leven in te blazen kwam van Ligtenberg zelf. "Toen Wim bij mij op de stoep stond met het plan, wist ik in eerste instantie niet wat ik ervan moest denken. Er komt toch veel organisatie bij kijken", licht Dirk van Bovene toe. "Maar ik werk er graag aan mee, en de organisatie loopt enorm goed." De mannen zoeken veel samenwerkingen met de horeca maar ook met sportscholen en sponsors om het evenement een boost te geven. "Dat gaat heel goed. We kunnen ons nu echt bezig houden met de invulling van de dagen." Want iets klein aanpakken, zit er bij Lichtenberg niet in. Daarom zal het nostalgische evenement meteen uit twee dagen bestaan. Op zaterdag 25 augustus staat de Open Bergse Touwtrekwedstrijd op het programma. Dat duurt van 13.30 tot 17.30 uur. En op zondag wordt er gezocht naar de sterkste man en de sterkste vrouw van de omgeving. "Die laatste wedstrijd is wat ludieker van aard. Daar bestaat natuurlijk ook geen officiële instantie voor, zoals de Touwtrekbond er wel is", aldus Van Bovene.

Touwtrekken

De touwtrekwedstrijd wordt serieus aangepakt door de organisatie. Ze hebben de handen ineengeslagen met de Belgische Touwtrekbond, afdeling Antwerpen. De bond neemt alle onderdelen van de wedstrijd voor haar rekening, zoals het maken van het schema en het regelen van de weging. Ook zal er een scheidsrechter van de bond bij de wedstrijden aanwezig zijn. "Daarmee zorgen we dat de wedstrijd echt een beetje van kwaliteit is. Dat maakt het ook veel leuker om mee te doen." Maar dat betekent niet dat je ook ervaring moet hebben met de sport om mee te doen. "De wedstrijd staat voor iedereen open. Het belooft een erg leuke dag te worden en touwtrekken is een super leuke vorm van teambuilding. We hopen dan ook op veel deelnemers", legt Ligtenberg uit. De organisatie gaat de komende weken dan ook niet stilzitten. Zij trekken de stad in om mensen te motiveren om zich aan te melden. Op verschillende plekken in de binnenstad zullen zij hun touwtrektouw neerleggen om mensen te enthousiasmeren over de wedstrijd.

Inschrijven

Heb jij een gezellige familie, vriendengroep, vereniging, bedrijf of bouwclub? En durf je met hun een team te vormen en deze uitdaging aan te gaan? Schrijf je dan snel in als team voor de touwtrekwedstrijd! Of wil je laten zien dat jij de sterkste man of vrouw uit de omgeving bent? Mail dan naar denieuwedrenck@hotmail.com of stuur een berichtje met je aanmelding naar 0633956200. Of schrijf je in tijdens de inschrijfmomenten in de binnenstad. Wanneer en waar die zijn, wordt later bekend gemaakt. Beide wedstrijden zijn voor alle leeftijden toegankelijk.

Archief

Het is 25 jaar geleden dat de Open Bergse Touwtrekwedstrijd werd gehouden. Was jij indertijd een deelnemer of bezoeker van het nostalgische evenement? En heb je daar nog foto's van? Stuur ze dan naar h.marcelis@internetbode.nl o.v.v Touwtrekwedstrijd

Schrijf je nu in voor de Open Bergse Touwtrekwedstrijd


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief