Louise en Daphne Neele hebben al talloze bekers en medailles in de wacht gesleept FOTO REMKO VERMUNT
Louise en Daphne Neele hebben al talloze bekers en medailles in de wacht gesleept FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Tweelingzussen gaan strijd aan bij WK Hiphop

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Ze zijn nog maar twaalf jaar, maar Louise en Daphne Neele mogen in het weekend van 24 augustus meedoen aan de wereldkampioenschappen Hiphop in Glasgow. De tweeling gooide afgelopen jaar hoge ogen tijdens verschillende wedstrijden en stelde daarmee hun plekje veilig op het grote danstoernooi. Samen met drie andere danseressen van House of Marqeez, Floor, Floortje en Lynn, reist de tweeling eind deze maand af naar Schotland.

Het bereiken van de wereldkampioenschappen is een hele prestatie, toch zeker als je kijkt dat de meiden relatief gezien nog helemaal niet zo lang dansen. Louise besloot drie jaar geleden dat paardrijden toch niets voor haar was. Op aanraden van haar moeder nam ze een kijkje bij Salus Healthclub, waar Volkan Tasdan hiphoplessen verzorgd. "Ik heb een lesje meegedaan en dat was eigenlijk best leuk", vertelt Louise. "Louise kan in het dansen echt al haar energie kwijt", vertelt moeder Angelique. "Dan zit ze echt helemaal in een andere wereld." Een jaar later besloot ook tweelingzus Daphne aan te haken.

Trainen

In de loop van de tijd zijn de meiden steeds vaker gaan trainen. "We trainen één keer in de week met de demonstratiegroep, daarmee treden we op tijdens bijvoorbeeld braderieën", vertelt Daphne. Daarnaast wordt er twee keer in de week met de normale groep getraind, dan nog één keer in de week met de wedstrijdgroep en om hun horizon te verbreden volgen ze ook nog één keer in de week Dancehall-lessen. "Daar leren we nog meer", vertelt Louise. Van de vijf trainingen worden er vier in Bergen op Zoom gegeven en één op Tholen, maar al die trainingen werpen wel hun vruchten af. Al snel mochten de meiden meedoen aan wedstrijden. "Maar, daar zagen we ook veel duo's optreden en dat wilden wij ook graag."

Duo

Dat vond Tasdan geen probleem, maar hij gaf de meiden wel een opdracht mee. "Maak zelf een choreografie en laat die aan mij zien." Zo gezegd, zo gedaan. De tweeling ging aan de slag en kwam met een eigengemaakte dans. "Die hebben we aan Volkan laten zien en hij heeft nog wat verbeteringen aangebracht." In januari 2017 hadden ze hun eerste duo-wedstrijd. Inmiddels zijn ze al een paar keer vierde geworden tijdens wedstrijden en tijdens het Belgisch Kampioenschap werden ze zelfs derde. Bij hun solowedstrijden hebben ze zelfs eerste en tweede plaatsen behaald. "We hebben nu aan acht wedstrijden meegedaan, waaronder het Nederlands kampioenschap, Belgisch kampioenschap en het Europees kampioenschap."

Kwalificatie

Tijdens het EK behaalde Louise een derde plek, Daphne een vijfde plek en als duo werden ze zelfs tweede. "Daarmee hebben we ons gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen." En dat vinden de zussen best een beetje spannend. "Ik denk er niet teveel over na, maar als ik dat wel doe is het best een beetje spannend", vertelt Daphne. "Ik denk dat als we daar naar binnen lopen, dat het wel gaat kriebelen", vult Louise haar aan. Vanwege de zomervakantie is het nu even wat rustiger met trainingen bij de dansschool, maar thuis gaan de meiden stug door met oefenen. "Bij het EK in Duitsland deden er vierduizend dansers mee, dat worden er nu dus alleen nog maar meer." Hoewel de meiden natuurlijk hopen op een podiumplek, gaan ze vooral naar Glasgow om ervaring op te doen.

Toekomst

Komend jaar gaan de meiden vanwege hun deelname aan het WK in ieder geval een niveau hoger dansen. "En we hopen volgend jaar weer mee te mogen doen aan het WK". Voorlopig zijn ze nog niet uitgedanst. "Ik ben net aangenomen bij de vooropleiding dans bij 't Rijks in Bergen op Zoom", vertelt Daphne. "Het lijkt me heel leuk om later iets met dans te doen, maar eerst dit WK maar eens doen."

Vlnr Floort, Lynn, coach Shannon, Floortje(onder), Daphne en Louise


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief