Fietsers van Fietsen4air FOTO THE AIR TEAM
Fietsers van Fietsen4air FOTO THE AIR TEAM Foto: The air team

Dagenlang fietsen tegen taaislijmziekte

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Het is vier jaar geleden dat Theo van der Himst in zijn eigen omgeving in aanraking kwam met de gevolgen van taaislijmziekte. Sindsdien houdt hij ieder jaar Fietsen4air. Vanaf 15 augustus stappen er weer tientallen deelnemers op de fiets voor de vierde editie van het alsmaar groeiende evenement.

Op 18 en 19 augustus is het zo ver. Dan stappen 29 deelnemers op de fiets en 10 begeleiders in de auto om vanaf Texel, langs Soest terug naar Bergen op Zoom te fietsen voor het goede doel. Maar voor veertien deelnemers begint de uitdaging drie dagen eerder al. Zij leggen ook de heenweg naar Texel op de fiets af. En dat allemaal om geld op te halen voor onderzoek naar medicijnen voor Cystic Fibrose (CF), beter bekend als taaislijmziekte.

Verviervoudiging

Het is de vierde keer dat Fietsen4air wordt gehouden door Theo van der Himst en Richard van der Mast. De allereerste editie vond plaats in 2015 en ging van Bergen op Zoom via Bakkum naar Ter Herne in Friesland. De aanleiding daarvoor was het overlijden van Claudia van Broekhoven, een kennis van Van der Himst. "Haar veel te vroege overlijden door deze ernstige ziekte raakte me enorm. Toen besloot ik iets te gaan doen voor het onderzoek naar CF. Daar kwam The Air Team uit voort", legt Van der Himst uit. The Air Team houdt ieder jaar meerdere activiteiten om geld op te halen voor taaislijmziekte. Zo staat het team ieder jaar op de Lentefeesten in Hoogerheide met een spinningmarathon. Maar het hoogtepunt van het jaar blijft de fietstocht in de zomer. De eerste fietstocht in 2015 werd gereden door zeven deelnemers. Maar inmiddels in het aantal fietsers verviervoudigd. En de deelnemers komen uit vele windstreken in Nederland: Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Zeeland.

Programma

Nadat veertien van de 19 deelnemers de heenweg naar Texel hebben afgelegd, start Fietsen4air pas echt op zaterdag 18 augustus. Dan gaan de 29 fietsers en tien begeleiders vanaf Texel op weg terug naar Bergen op Zoom. De fietsers en begeleiders komen op zondag 19 augustus tussen 17.00 uur en 19.00 uur uur aan op de Grote Markt in Bergen op Zoom waar ze welkom worden geheten namens het college van burgemeester en wethouders. Gastheer Leslie Lauwen onthaalt de deelnemers gastvrij op het terras van de Teerkamer. Omroeper Bagiyo van der Leemputte en de zangers Marijn van Geel en Mario Dekkers maken de ontvangst compleet. Deze avond is ook de primeur van een lied dat speciaal is gemaakt door singer songwriter Olof Sinke voor de strijd tegen CF. "Iedereen die de fietsers en begeleiders wil steunen is welkom bij de feestelijke binnenkomst. Het belooft een gezellig moment te worden, met ook beleving en emotie", aldus Van der Himst.

Keona

Ieder jaar wordt Fietsen4air voor iemand in het specifiek verreden. Dit jaar is dat voor Keona van Broekhoven. Het 11-jarige meisje uit Hoogerheide heeft de ziekte CF. Dat werd al enkele dagen na haar geboorte vastgesteld. Daarom moest ze de eerste drie maanden van haar leven in het ziekenhuis doorbrengen, en is niet zeker hoe oud ze zal worden. Toch laat Keona zich zeker niet tegen houden door haar ziekte. Ze heeft medicijnen tegen de benauwdheid en leidt een zo normaal mogelijk leven, ondanks de medicijnen en het vernevelen. Keona is één van de ongeveer 650 kinderen in Nederland die aan taaislijmziekte lijdt.[l]

Doneren

Wilt u meer weten over deze sportieve actie en de deelnemers volgen in hun strijd tegen CF, volg de fietsers dan via de facebookpagina "fietsen voor en tegen Cystic Fibrosis" of via www.theairteam.nl. Wilt u een donatie geven voor dit goede doel kunt u dat doen via www.acties.ncfs.nl door te zoeken naar fietsen4air, Theo van der Himst.

Keona van Broekhoven (rechts) tijdens de actie Skate4air


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief