zwerfafval blikje op straat 746806099.jpg
zwerfafval blikje op straat 746806099.jpg

Blik vanaf 2019 apart ingezameld

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De glasbakken in de gemeente gaan op de schop. De containers worden aangepast zodat er een apart gat ontstaat om blik in te deponeren. De scheiding tussen groen en bruin glas verdwijnt dan.

Wie zijn glas weg wil gooien in één van de glasbakken in de gemeente kan nu nog kiezen uit bruin, groen en wit glas. Maar aan die verdeling komt snel een einde. Vanaf 2019 moeten alle glasbakken zijn aangepast waardoor enkel de opties wit en gekleurd glas blijven bestaan. Het overige gat gaat gebruikt worden om blik in te zamelen. "Het apart inzamelen van groen en bruin glas, blijkt weinig effect te hebben. Daarom worden de twee kleuren vanaf 2019 in één container verzameld. Daardoor kunnen we relatief simpel het apart inzamelen van blik mogelijk maken", legt wethouder Andrew Harijgens uit.

Restafval

In Bergen op Zoom wordt jaarlijks zo'n 57 ton aan blikafval in de restcontainers gegooid. Wethouder Harijgens is blij dat die tonnen straks apart kunnen worden ingezameld. "In vergelijking met de omliggende gemeentes produceren we in onze gemeente erg veel restafval. We moeten die restafvalstromen echt gaan verminderen. Het apart inzamelen van blik is daar een belangrijke stap in." Blikafval bestaat onder andere uit bierblikjes, frisdrankblikjes en conservenblikken. Zwaar metaal en chemisch afval zoals spuitbussen vallen daar niet onder.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief