Postzegelvelletje monumentzegel 2018,  St.Catharinakapel                                           tje.
Postzegelvelletje monumentzegel 2018, St.Catharinakapel tje.

Bergs en Rijksmonument Sint Catharinakapel op postzegel

algemeen

BERGEN OP ZOOM - Opnieuw is een Bergs monument op een postzegel verschenen, dit maal de Sint Catharinakapel, een initiatief van de Bergse postzegelvereniging Onderling Contact. Op maandag 12 november vindt tijdens de maandelijks ruilavond in het buurthuis de Kastanje, aan de Kastanjelaan 164 de officiële presentatie plaats. De monumentenzegel is een geldige frankeerzegel, waarvan 10 stuks op één postzegelvelletje. Namens het bestuur van de zusters Franciscanessen, eigenaar van de Sint Catharinakapel, zal de heer Frans van den Berg het eerste postzegelvelletje in ontvangst nemen.

De Sint Catharinakapel is de laatst overgebleven RK huis-of kloosterkapel in onze stad. Dit religieuze gebouw maakt deel uit van het voormalige woonzorgcentrum St. Catharina (´t Katrientje), waarvan de bewoners in 2014 moesten verhuizen. Het pand zou een nieuwe bestemming krijgen (plannen voor een aantal woningen, een hotel, een parkeergarage, maar de kapel zou als een vrij en zelfstandig gebouw blijven bestaan). Na sluiting van ´t Katrientje bleef de kapel in gebruik voor eucharistieviering en beschikbaar voor eventuele bijzondere evenementen. De zusters Franciscanessen zijn in 2014 vertrokken, zij maakten deel uit van de Franciscanessen van Bergen op Zoom. Deze congregatie werd in 1839 gesticht door zuster Rosa de Bie. De Bergse congregatie kende een grote bloei, maar na de 2de Wereldoorlog liep het aantal leden sterk terug. Anno 2018 zijn nu nog maar 4 zusters in leven. De zusters Franciscanessen hebben zich vanaf het begin bezig gehouden met verpleging (Algemeen Burger Gasthuis, ziekenhuis Lievensberg (nu Bravis), alsmede in het verzorgingshuis ABG, Huize Sint Catharina en thuiszorg.

Gebedsruimte
Een oorspronkelijke gebedsruimte werd gebouwd in opdracht van de sinds 1855 zo genoemde “Vereniging van Vrouwen onder de zinspreuk Toevlugt in Lijden”. Het oudste deel van de huidige kapel is tussen 1894-1895 in neogotische stijl gebouwd en ontworpen door de Bergse architect C. P. van Genk. In 1933 is de kapel in dezelfde stijl met twee traveeën verlengd. De kapel is genoemd naar Catharina van Alexandrië, zij was volgens de oudste overlevering de dochter van Costus, de gouverneur van Alexandrië. De heilige Catharina was één van de grootste martelaressen en behoorde tot de populairste heiligen van de Middeleeuwen. Zij bezat op jonge leeftijd op tal van gebieden al een enorme kennis. Zij weigerde een echtgenoot, aangezien niemand zich met haar kon meten. Via een kluizenaar, gestuurd door Moeder Gods, leerde zij het christelijke geloof kennen en liet zich dopen.Zij was Jezus met hart en ziel toegedaan en beloofde hem haar maagdelijkheid. Kort daarna werd keizer Maxentius verliefd op haar. Op haar weigering om na zijn echtgenote, de tweede dame aan het hof te worden, dwong hij haar onder dreiging van gruwelijke straffen haar christelijke geloof af te zweren. Zij weigerde echter terug te keren tot het heidendom, zodat de folteringen ten uitvoer werden gebracht. Door goddelijke interventie kwam het niet tot die martelingen. Uiteindelijk werd zij onthoofd, uit haar halswond stroomde melk, die de stad van de pest bevrijdde. Engelen brachten haar naar de Sinaiberg, naast de berg werd later het Katharinaklooster gebouwd. 25 november is haar naamdag. Zij is de patroonheilige van vele beroepen. In afbeeldingen wordt zij vaak afgebeeld met het martelrad (o.a. schilderij van Caravaggio).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief