Afbeelding
Foto: Merijn Sitsen

Stad maakt zich op voor komst van Sinterklaas

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Vol verwachting klopt ons hart. Want op zaterdag 17 november komt Sinterklaas samen met zijn pieten én met de dierenvriendjes van Amerigo weer aan in de Theodorushaven. De Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom is al maanden druk bezig met de voorbereidingen voor het feest. "Het belooft weer een heel spektakel te worden", glundert Miriam van Esveld.

Ieder jaar zorgt de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom er weer voor dat het bezoek van de Sint aan de gemeente goed verloopt. Van het Muziekspektakel tot de Kindervoorstellingen, en van de Sint Scholenpakketten tot het gloednieuwe De stallen van de Sint in het Groot Arsenaal. De plannen zijn weer groots.

Studio Pepernoot

Nog voordat Sinterklaas in Bergen op Zoom aankomt, kunnen kinderen alle genieten van de grappen en grollen van de Pieten. Want vanaf vrijdag 16 november zijn zij iedere schooldag te bekijken bij Studio Pepernoot. En dat is nieuw, want vorig jaar waren de aflevering slechts drie keer in de week te zien.

Intocht

Op zaterdag 17 november is het zo ver. Dan komt de Sint samen met zijn Pieten op Pakjesboot 11 aan in de Theodorushaven. Vanaf daar trekt de stoet door het centrum van de stad richting de Grote Markt. Voorop rijdt Boer Bertus op zijn trekker. Wie wil weten wie Bertus is, moet vooral een bezoek brengen aan de Kindervoorstelling. Verder zullen er traditiegetrouw in de stoet Sint Nicolaastaferelen langs rijden op platte karren en is er volop muziek. De Sint sluit de stoet te paard af. De route is Boerenverdriet: Burgemeester Stulemeijerlaan, Steenbergsestraat, Fortuinsstraat, Grote Markt. De pakjesboot wordt om 13.30 uur in de haven verwacht, waarna de Sint om 15.00 uur op de Grote Markt aankomt.

Sint's Muziekspektakel

De muziekpieten brengen op zondag 18 november weer een wervelende show op de planken. Met de Pietenband, de Danspieten en het huisorkestje van de Sint belooft het weer een sfeervolle middag te worden. Het muziekspektakel vindt om 14.30 uur plaats in de Stoelemat en is gratis toegankelijk. Ter plaatse zijn kaarten te koop voor de kindervoorstellingen.

De stallen van de Sint

Op zondag 25 november vindt in het Groot Arsenaal een gloednieuw sinterklaasevenement plaats, genaamd 'De stallen van de Sint.' Het pand zal speciaal voor die dag compleet in het thema staan van de dierenvriendjes van het paard van Sinterklaas. Maar wat er precies staat te gebeuren, is nog geheim. Hou voor meer informatie en de kaartverkoop de website www.sintboz.nl in de gaten.

De Kindervoorstellingen

De kinderenvoorstellingen in theater De Maagd zijn bijna een musical te noemen. De grootse show vol liedjes, dans, decor en kostuums laat kinderen ieder jaar weer hun ogen uitkijken. "We zetten er daarbij altijd op in dat de show voor alle kinderen vanaf 4 jaar goed te begrijpen is", stelt Van Esveld. Naast de Sint en zijn pieten zal ook Boer Bertus tijdens de show zijn opwachting maken. De kindervoorstelling wordt vijf keer opgevoerd. Alle voorstellingen zijn op woensdag 28 november.

Lampionnen en gezinsviering

Op vrijdagavond 30 november trekt de lampionnenoptocht door de Bergse binnenstad. De kinderen mogen om 18.45 uur samen met hun ouders en een zelfgemaakt lampion naar het Beursplein komen waar de Pieten de sfeer er alvast in brengen. Om 19.00 uur komt ook de Sint aan en vertrekt de stoet. Die zondag 2 december om 11.00 uur zal de Sint bovendien nog samen met zijn pieten zijn opwachting maken bij de gezinsviering in de OLV van Lourdeskerk.

Sint op school

Dit jaar gaan maar liefst twintig Bergse basisscholen aan de slag met het Sint's Scholenpakket. "Het is het tweede jaar dat we dit doen, en het enthousiasme van de leerkrachten is groot", vertelt Van Esveld trots. Via filmpjes, opdrachten en een grote aftelkalender komt het Bergse Sinterklaasverhaal zo ook in de klassen tot leven.

Sint en piet tijdens de lampionnenoptocht FOTO HANS DE BOT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief