Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Mannenkoor Fortissimo viert 60ste verjaardag

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Mannenkoor Fortissimo bestaat dit jaar 60 jaar. En dat jubileum laten de leden niet onopgemerkt voorbij gaan. Aanstaande zaterdag 17 november pakken ze groots uit tijdens een jubileumconcert in samenwerking met Mea Dulcea, het Blazersensemble en organist Janno den Engelsman.

Het was in 1958 dat koordirigent van de OLV van Lourdeskerk Frits de Groot een feest gaf om zijn 40-jarig jubileum te vieren. Voor die gelegenheid besloot zoon Ben om samen met zeven van zijn vrienden onder leiding van Wim Steenbak voor de jubilaris te zingen. "Dat beviel ontzettend goed. Een paar dagen later, op mijn 15e verjaardag, besloten we daarom om mannenkoor Fortissimo op te richten", herinnert Ben zich. En wat op die manier begon als een spontane actie, groeide uiteindelijk uit tot een van de bekendste en oudste koren in Bergen op Zoom.

Vriendengroep

Het mannenkoor Fortissimo heeft al die jaren bestaan uit zo'n dertig leden. Ben de Groot, maar ook Frans Huismans, Jacques Franken en Leon van Geel waren er alle zestig jaren bij. "Maar we zijn niet de enigen die al zo lang lid zijn hoor", vertelt De Groot. "Ik denk dat ruim de helft van onze leden al zo'n veertig jaar bij het koor zitten." Dat wordt door Wim Speek beaamd. Hij sloot enkele jaren na de oprichting aan. "Ik kwam er bij via Ben, die ik kende van school. Het koor was, en is nog steeds, een hechte vriendengroep. Dat maakt het zo ontzettend leuk."

Rock 'n Roll

In de tijd dat Fortissimo ontstond, galmde de muzikale invloed van Rock and Roll en Elvis Presley nog na. Toch hielden de destijds tieners en twintigers van het mannenkoor het bij een klassieke insteek. "We kwamen allemaal uit het kerkkoor. Dat heeft ons als koor gevormd", legt De Groot uit. En dat legde hen geen windeieren. Wanneer De Groot en Speek gevraagd worden naar hun hoogtepunten met het koor, luidt het antwoord: "Poeh, heb je de hele middag?'. Fortissimo wordt zowel nationaal als internationaal gewaardeerd. "Al enkele jaren na de oprichting werden we gevraagd voor een internationaal korenfestival. Daar mogen optreden met die koren uit heel de wereld was een enorme eer", vertelt Speek. Ook traden de mannen ooit op in het concertgebouw. "Dat je dan van die rode trappen af mag komen voor een volle zaal. Zoiets vergeet je nooit meer", glundert De Groot. En ook dicht bij huis maakten ze mooie herinneringen. Zo traden ze op bij de opening van het gerestaureerde Markiezenhof. Dat was in 1987, en koningin Beatrix verrichtte de openingshandeling. "Zij opende toen de poort, en daar stonden wij dan. Ook dat was echt een geweldig moment."

Stoppen

Over stoppen hebben de mannen van Fortissimo nog bijna nooit nagedacht. "De eerste veertig jaren hadden we Wim Steenbak als dirigent. Hij was geweldig en vormde ons echt tot wat we als koor nu zijn." Later nam Theeuw Ambagts het over. "Zijn overlijden in 2011 zorgde voor een groot gemis. Toen dachten we wel even aan stoppen", herinnert Ben de Groot zich. Maar daar bracht Kristin Roland verandering in. "Dat was even wennen hoor, een vrouw aan de leiding bij een mannenkoor. Maar de klik is geweldig. En Kristin helpt ons ook enorm met de techniek van het zingen. Dat is vooral wanneer je ouder wordt erg belangrijk", legt Speek uit. "Dus zolang Kristin zegt dat we nog goed genoeg klinken, gaan we gewoon door!"

Concert

Voor het jubileumconcert heeft Fortissimo de handen ineen geslagen met Mea Dulcea, het Bergen op Zoomse Blazersensemble en Janno den Engelsman. De samenwerking met Mea Dulcea is niet uniek. De koren hebben een goede band. Het vrouwenkoor kon dan ook zeker niet ontbreken. "Ook het Blazersensemble en Janno gaven aan graag mee te doen. Daar zijn we heel blij mee, het brengt veel variëteit met zich mee", aldus Speek. Tijdens het concert zal Fortissimo onder andere een medley van nummers uit de afgelopen zestig jaar ten gehore brengen. Maar ook opera en jazz passeert de revue. "Het is voor ieder wat wils." Het jubileumconcert vindt op zaterdag 17 november om 20.00 uur plaats in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Kaarten kosten 10 euro en zijn te koop bij de ingang van de kerk en te bestellen via www.mannenkoorfortissimo.nl.

Fortissimo tijdens de Maria Ommegang


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief