Afbeelding
Foto: Google Maps

Halsterse Zweedse huizen worden (nog) niet gesloopt

Door: Hanneke Marcelis

HALSTEREN - De zes Zweedse huizen in Halsteren blijven mogelijk toch staan. Stadlander was van plan om vier van de zes woningen te slopen, maar geeft de Dorpsraad en de Heemkundige kring nu een jaar de tijd om het behoud van de woningen te bewerkstelligen. Zij willen de sloop graag voorkomen vanwege de historische waarde van de woningen. Die werden na de Watersnoodramp namelijk door Zweden aan Halsteren geschonken.

De sloop van vier van de zes Zweedse huizen in Halsteren leek een uitgemaakte zaak. De gemeente had Stadlander al lang geleden toestemming voor gegeven, en kon die niet terugdraaien. En voor Stadlander was het logisch om de woningen te slopen. Die verkeren namelijk in een dergelijk slechte staat, dat nieuwbouw financieel de verstandigere keuze is. De woningcorporatie wil graag levensloopbestendige woningen op de percelen realiseren.

Kritiek

Stadlander kreeg veel kritiek op het plan om de woningen te slopen. Allereerst vanuit Heemkundekring Halchtert. De woningen hebben een grote historische waarde omdat ze in 1953 door Zweden werden geschonken om de woningnood na de Watersnoodramp te verlichten. Het bijzondere straatje maakte daarom deel uit van een historische wandeling die de heemkundekring ontwikkelde. En ook de Dorpsraad van Halsteren zag niets in de sloop van de beeldbepalende woningen in het Zweedsestraatje.

Politiek

Vanuit de Bergse politiek kwam uitgebreide steun voor de standpunten van de Heemkundekring en de Dorpsraad. De D66, SP, PvdA en CDA kaartten het probleem gezamenlijk aan bij het college van burgemeester en wethouders. Maar daarmee brachten ze wethouder Patrick van der Velden in een lastig pakket. Voor de sloop van de woningen was jaren geleden namelijk al toestemming verleend, en die viel niet terug te draaien. "Daarom ben ik om tafel gaan zitten met Stadlander om de mogelijkheden te bespreken." En die gesprekken wierpen hun vruchten af. Stadlander besloot de sloop van de huizen een jaar uit te stellen. En daarmee ligt de bal nu bij de Werkgroep Zweedse Huizen, waarin de Dorpsraad en de Heemkundekring zitting nemen.

Behoud

De Werkgroep krijgt een jaar de tijd om met een oplossing te komen. Want hoewel Stadlander bereid is om de huizen te laten staan, wil de woningbouwcorporatie niet voor de kosten opdraaien. De werkgroep moet dus met een goed plan en de financiering komen om de huizen te behouden. Wethouder Patrick van der Velden is bijzonder blij met die oplossing. "Dit is nou een goed voorbeeld van de Right to Challenge. Stadlander geeft de mensen die tegen de sloop zijn nu de kans om het te voorkomen. Het is dan aan die mensen om die kans te pakken." Mocht er na een jaar geen goede oplossing zijn, dan gaat Stadlander alsnog over op de sloopt van de vier huizen.

Twee Zweedse huizen, zoals Stadlander in eerste instantie ook al liet weten, blijven sowieso staan.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief