Foto: Hanneke Marcelis

Vijftien Bergse dichters presenteren 'We zijn het echt'

BERGEN OP ZOOM - Jacques van Eekelen, Ko van de Ketterij en Jan van Wijk. Het zijn bekende namen binnen de poëziewereld in Bergen op Zoom. Maar bijvoorbeeld van Corry Damen hebben nog weinig mensen ooit een gedicht gelezen. Daar komt binnenkort verandering in. Vijftien bekende en onbekende Bergse dichters hebben de handen ineen geslagen en presenteren op 9 december de dichtbundel 'We zijn het echt'.


Een dichtbundel om Bergen op Zoom kennis te laten maken met poëzie. Dat is wat 'We zijn het echt' moet zijn, stellen bedenkers Jacques van Eekelen en Jan van Wijk. De dichtbundel moet binnenkort dan ook overal in de stad te vinden zijn. "Bij de wachtkamer van de huisarts, in de bibliotheek, noem het maar op", vertelt Van Eekelen. "Zolang het maar plekken zijn waar je de kans hebt om het boek even door te bladeren. En een paar gedichten te lezen." Op die manier moet heel Bergen op Zoom in aanraking komen met de poëzie voor en door Bergenaren.

Spiritaal

In de dichtbundel laten vijftien Bergenaren hun gedichten lezen aan het grote publiek. Iedere dichter leverde vijf tot tien gedichten aan voor de bundel. Voor verschillende dichters is dat weinig nieuws. Zo zijn de gedichten van Ko van de Ketterij iedere week te lezen in deze krant. En bracht Jacques van Eekelen al meerdere eigen dichtbundels uit. Maar er staan ook gedichten in van mensen die nog nooit eerder met poëzie naar buiten traden. "Het idee om ook aspirantdichters een podium te geven kwam bij ons al snel op", vertelt Van Wijk. Samen met Van Eekelen richtte hij poëzie-platform Spiritaal op. Bij de bijeenkomsten van dit platform zijn regelmatig mensen aanwezig die nog nooit het grote publiek hun gedichten lieten horen. "Voor hen wilden we het laagdrempelig maken om gedichten te publiceren." Eén van die aspirant-dichters is Corry Damen. Voor velen is ze bekend als raadslid van GroenLinks. Maar voor 'We zijn het echt' laat ze de politiek even achterwege en schreef ze persoonlijke gedichten.

Werken

Het grootste gedeelte van de dichtbundel bestaat uit werken die speciaal voor 'We zijn het echt' zijn geschreven. Slechts een enkeling leverde oud werk aan. Zo is Paul Asselbergs 'de verliefde aardbei' in de bundel te vinden. En waar alle gedichten netjes zijn overgetypt, zijn de handgeschreven gedichten van Ko van de Ketterij speciaal voor de bundel ingescand. "Dat hoort nou eenmaal bij Ko. Het zou afbreuk doen aan het thema 'We zijn het echt' als we dat zouden aanpassen", stelt Van Eekelen. Eén van de grote voordelen die de gezamenlijke bundel volgens Van Eekelen en Van Wijk heeft, is dat de netwerken van alle deelnemers kunnen worden ingezet om het onder de aandacht te brengen. "Wanneer je zelf een bundel uitbrengt, is het moeilijk een grote groep mensen te bereiken. Daarbij ben je afhankelijk van je netwerk. Doordat deze bundel door vijftien mensen is geschreven, kunnen we veel meer mensen bereiken. En dat is mooi, want zoveel mogelijk mensen in aanraking brengen met poëzie is ook het doel van de bundel."

Presentatie

We zijn het echt wordt op zondag 9 december gepresenteerd in Den Enghel op de Grote Markt. Dat gebeurt om 15.00 uur. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn. De bundel is ter plaatse te koop voor zes euro. Na de presentatie is de bundel enkel te koop bij de deelnemende dichters. En hij gaat natuurlijk te vinden zijn in Bergen op Zoom. Dus hou de wachtkamers goed in de gaten.

Deelnemers

'We zijn het echt' bevat bijdragen van Jacques van Eekelen, jan van Wijk, Corry Damen, Henk Witjes, Arnout Teppema, Paul Asselbergs, Bert van den Helder, Mieke Hund, Angeliena Huis, Ko van de Ketterij, Idia Imandt, Shannon Kwakernaak, Elly van Tilborg en Sonn Franken. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief