Het Mollerlyceum in Bergen op Zoom.
Het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. Foto: Hanneke Marcelis

Mollerlyceum, Juvenaat en Roncalli gaan samen in één nieuwe scholengroep

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Het Mollerlyceum, het Juvenaat en het Roncalli gaan samen één nieuwe scholengroep vormen. Vanmiddag zijn alle docenten daarover ingelicht. De grote verandering is nodig om de scholen levensvatbaar te houden en de kwaliteit van het onderwijs te kunnen waarborgen wanneer het aantal leerlingen komende jaren steeds verder afneemt. In het meest positieve scenario opent de nieuwe scholengroep over vier jaar haar deuren.

Er zijn te weinig leerlingen om het Mollerlyceum, het Juvenaat en het Roncalli zelfstandig open te houden. Dat is dé reden voor de scholen om de handen ineen te slaan en een nieuwe scholengroep te gaan vormen. "De krimp is een landelijke trend. Daar valt niet over te discussiëren. Als je kijkt in Bergen op Zoom dan hadden we in 2015 zo'n 5000 leerlingen. In 2025 zijn dat er nog maar krap 4300. Dan is verandering gewoon nodig", legt Eugene Bernard, voorzitter van de Raad van Bestuur van OMO, uit.

Krimp

Maar waarom kunnen de scholen niet gewoon open blijven met minder leerlingen? Bernard legt het uit. "Je moet als school eigenlijk minimaal honderd eersteklassers hebben om goed onderwijs te kunnen bieden. Als de leerlingen dan profielen kiezen, houd je gemiddeld 25 leerlingen per profiel over. Zodra die instroom lager dan honderd wordt, worden de groepen in de bovenbouw te klein. Dat is momenteel bij een aantal scholen al het geval." En die kleine aantallen leerlingen, zorgen voor een groot probleem. Zo zijn eenmanssecties erg kwetsbaar, en kost het de scholen veel geld om leraren voor kleine klassen te hebben staan. Maar het belangrijkste van alles: de kwaliteit van het onderwijs lijdt eronder. "Je wil leerlingen een goed en divers aanbod kunnen geven. Dat kan met een te klein aantal leerlingen gewoon niet. Daarom is het vormen van één nieuwe scholengroep de beste optie voor onze scholen."

Wethouder van Onderwijs Barry Jacobs noemt het samengaan van de scholen 'een moedig besluit'.  "Wat mij betreft geeft het ook prima aan dat de schoolbesturen vooral in het belang van het onderwijs hebben gekeken. Dat vind ik prijzenswaardig. Iedereen geeft ook iets op om uiteindelijk te groeien naar een sterke school. Ook voor de regio is dat van belang. Ik vind het met name positief dat de school toekomstbestendig wordt en dat er voor leerlingen ook nog wel degelijk wat te kiezen overblijft".

Juvenaat

Vooral voor het Gymnasium Juvenaat is de verandering groot. De school is met haar 118 jaar de oudste van de stad. Het was dan ook een lastige keuze, maar bestuurder van de  SKVOB Berend Buddingh legt uit dat samenwerken beter is dan concurreren. "Natuurlijk heeft het Juvenaat een rijke historie. Maar de kwaliteit van het onderwijs staat voorop. En het gaat om het eigen karakter van de school. Die moeten we dan ook terugvinden in het nieuwe concept." Maar de verandering zal groot zijn. Alleen al omdat de school momenteel met 420 leerlingen erg klein is. "We hebben onszelf als opdracht meegegeven dat binnen de nieuwe scholengemeenschap een herkenbaar, kleinschalig gymnasium moet blijven bestaan. De cultuur van het gymnasium moet in stand blijven en groep achters uit onze gemeente moeten de mogelijkheid houden om voor een gymnasium te kiezen." Hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend. "Zo'n blauwdruk gaan we in overleg met allerlei partijen maken. Die is er nu nog niet." Ook over de locatie van de nieuwe school is nog niets bekend. Mocht het op de plek van een van de huidige scholen komen, dan is het Roncalli de logische keuze. Daar is het meeste ruimte voor nieuwbouw. In het meest positieve scenario kan de nieuwe scholengroep over vier jaar de deuren openen.

Voordelen

Voor veel middelbare scholen en achtstegroepers die net een keuze voor een school hebben gemaakt zal het nieuws als verrassing komen. Toch benadrukken de bestuurders en rectoren graag de positieve kanten van het plan. "Het onderwijs is momenteel volop in beweging. Nieuwbouw is aantrekkelijk en gaat veel moois kunnen bieden aan de leerlingen, zoals moderne nieuwe faciliteiten." Maar over het belangrijkste voordeel blijven de mannen duidelijk: "De kwaliteit van het onderwijs wordt nog beter. En daar gaat het om."




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief