Krimp op Bergse middelbare scholen: 20 procent minder VWO-leerlingen in 2030

BERGEN OP ZOOM - De drie Bergse middelbare scholen Roncalli, Mollerlyceum en Juvenaat gaan samen in één nieuwe scholengroep. Dat nieuws kwam gisteren voor veel docenten en leerlingen van de scholen als een verrassing. De reden voor het samengaan is het krimpende aantal leerlingen. Met name op het VWO is de daling groot. In 2030 telt Bergen op Zoom zo'n twintig procent minder VWO-leerlingen.


De krimp van het aantal leerlingen op middelbare scholen is een landelijke trend. En die is in Bergen op Zoom ook goed zichtbaar. De prognose van het aantal leerlingen op het Bergse middelbaar onderwijs laat grote veranderingen zien in de komende twaalf jaar.

VWO

Het VWO is de grootste daler. In 2017 zaten er in Bergen op Zoom 1157 leerlingen op het VWO van één van de middelbare scholen. In 2030 zullen dat er 933 zijn. Dat is een daling van 19,4 procent. En dat voelt onder andere het Gymnasium Juvenaat. Daar zal het aantal leerlingen de komende twaalf jaar met een afname van ruim zeventig tieners met zo'n 18 procent dalen. Ook op het Moller liegen de cijfers er niet om. Het VWO'ers daalt er waarschijnlijk met 19 procent van de 200 leerlingen nu, tot 166 leerlingen in 2030.

Op de HAVO is de daling is kleiner. Het aantal leerlingen zal gemiddeld met 17 procent afnemen de komende twaalf jaar. 

Probleem

De daling van het aantal leerlingen leidt tot problemen voor de kleinere scholen. Zo ontstaan er meer eenmanssecties. Dat betekent dat de docent geen sectie heeft om mee te overleggen, en dat bij ziekte of afwezigheid van de docent de lessen niet kunnen worden voortgezet. Daarnaast is het relatief duur om docenten voor kleine klassen te hebben staan en is het moeilijker voor scholen om een breed aanbod aan vakken en mogelijkheden aan te bieden aan de leerlingen. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief