De gemeente wil graag stimuleren dat bouwclubs duurzaam bouwen
De gemeente wil graag stimuleren dat bouwclubs duurzaam bouwen (Foto: Hans de Bot)

Nieuwe prijs Vastenavend: Welke bouwclub is 'Biobest'?

BERGEN OP ZOOM - Er valt dit jaar een nieuwe prijs te winnen tijdens de Vastenavendoptocht. In 2019 wordt voor de eerste keer de BioBest Trofee geïntroduceerd voor de bouwclub die de meest duurzame en milieubewuste wagen maakt. De prijs bedraagt 111,11 euro.Bergen op Zoom wil duurzaam bouwen voor carnavalsoptochten stimuleren. Daarom heeft de gemeente een nieuwe stimuleringsprijs in het leven geroepen: de BioBest Trofee. Die gaat tijdens de komende Vastenavendoptocht voor de eerste keer worden uitgereikt. De trofee wordt toegekend aan een deelnemer die op een vernieuwende en originele wijze gebruik maakt van duurzame en of biobased grondstoffen en kiest voor hergebruik van materialen.


Prijs
Vooralsnog wordt de prijs ingezet voor de jaren 2019, 2020 en 2021. Jaarlijks wordt één BioBest Trofee uitgereikt tijdens de Vastenavendoptocht. Alle Wagens A, Wagens B, Grote Bouwgroepen met wagen/ (Jeugd)Bouwgroepen uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat die deelnemen aan de Vastenavendoptocht in het Krabbegat komen in aanmerking voor deze trofee. De winnaar van de prijs krijgt een bedrag van € 111,11. De hoogte van die prijs is op initiatief van de bouwclubs bepaald.

Ontwikkelfonds
Naast de stimuleringsprijs voor de bouwclubs, trekt de gemeente ieder jaar ook nog 1000 euro extra uit voor de stimulering van duurzaam bouwen. Deze resterende € 1.000 wordt in een ontwikkelfonds gestopt. Daarmee kunnen alle bouwclubs uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat gemotiveerd worden tot het gebruik van duurzame en/of biobased materialen of grondstoffen. Bijvoorbeeld door het volgen van een workshop over hoe je bepaalde materialen kan gebruiken."Niet alleen de komende nieuwe huisvesting van de vastenavendbouwclubs in Bergen op Zoom biedt kansen voor duurzaam en milieubewust bouwen", zegt wethouder Stinenbosch. "Er ligt ook een gemeentelijke verantwoordelijkheid om bouwclubs en verenigingen te stimuleren en te enthousiasmeren bij de verduurzaming van hun creaties. Clubs die hierin het voortouw nemen en bijdragen aan een duurzame samenleving dingen mee naar de BioBest Trofee en zijn een voorbeeld voor de andere bouwers."

De uitreiking van deze trofee gebeurt tijdens de officiële prijsuitreiking van de Vastenavendoptocht op dinsdag 5 maart 2019 door burgemeester Frank Petter. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief