Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Ruim dertig bomen Rijtuigweg gaan maandag naar de vlakte

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM -  De gemeente Bergen op Zoom gaat volgende week maandag, 10 december, starten met de kap van bomen aan de Rijtuigweg. Die kap stond al langer op de planning, maar kon door een miscommunicatie met de welstandscommissie eerder niet doorgaan. Nu gaan 37 van de bomen dan toch echt naar de vlakte.

Na een zware storm in januari van dit jaar, legden verschillende bomen het loodje. De gemeente Bergen op Zoom deed onderzoek naar de toestand van de 124 overgebleven bomen en concludeerde dat op 19 bomen na, de conditie van het bomenbestand slecht was. De Commissie Welstand en Monumenten, wilde in eerste instantie per boom een uitvoerig onderzoek, maar concludeert in een tussentijds advies dat wat haar betreft, de bomen aan de kant van de woningen aan de Rijtuigweg-Zuid voor een groot deel gekapt kunnen worden. Het gaat dan om het gedeelte aan de Rijtuigweg-Zuid tussen Marinierstraat en Cavaleriestraat. Dat betekent dat maandag een begin wordt gemaakt met het kappen van 37 bomen.


De gemeente Bergen op Zoom is blij met de tussentijdse uitspraak van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (Voorheen de Welstandsmonumentencommissie). "Er is al een omgevingsvergunning afgegeven voor de bomen aan de Rijtuigweg. Met die vergunning hadden we gewoon aan de slag gekund, maar voor de advisering van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is gevraagd nog een nader aantal clusters van bomen gedetailleerd te onderzoeken", aldus verantwoordelijk wethouder Patrick van der Velden. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit is na de zitting van de 26 november ter plaatse gaan kijken en acht het voorstelbaar dat, vooruitlopend op nader onderzoek, de bomen in het middengedeelte van de Randweg-zuid worden gekapt. Ze concludeert dat de bomen erg dicht op de woningen staan en dat dat een veiligheidsrisico met zich meebrengt. Bovendien is gebleken dat veel bomen feitelijk onvoldoende stabiel zijn en dat de meeste bomen door geforceerd snoeien duidelijk zijn verminkt .

Ze verbindt wel de voorwaarde aan de kap dat op deze kwetsbare locatie nieuwe bomen worden geplant. Ook heeft de commissie aangegeven graag haar bijdrage te willen leveren aan overleg over de nieuwe groenstructuren. Voor de locaties aan de Rijtuigweg-Zuid tussen Burgemeester Stulemeijerlaan en Marinierstraat en tussen Caveleriestraat en Molenbergstraat wil de commissie wel dat de gemeente nader onderzoek doet naar de conditie van de bomen. Dat geldt ook voor de bomen aan het noordelijk deel van de Rijtuigweg. Omwonenden worden hierover geïnformeerd met een brief.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief