Wethouder Barry Jacobs (3e van links) sportte samen met de mensen van F!tfabriek tijdens de kick-off
Wethouder Barry Jacobs (3e van links) sportte samen met de mensen van F!tfabriek tijdens de kick-off Foto: Hanneke Marcelis

F!tfabriek lanceert Life Goals voor kwetsbare mensen

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De F!tfabriek heeft de kick-off gegeven voor het nieuwe project Life Goals. Daarmee proberen de enthousiaste medewerkers van de F!tfabriek kwetsbare mensen uit de Bergse samenleving aan het sporten te krijgen. En de eerste resultaten zijn positief. "We zijn onder andere al aan de slag gegeven met patiënten van de GGZ. Het is geweldig om tijdens het sporten de grote glimlach op hun gezicht te zien", vertelt organisator Lucas Herrings.

In de sporthal aan de Boulevard was de eer aan wethouder Barry Jacobs om het startsein te geven voor Life Goals. Maar een echt startschot was dat eigenlijk niet. Het project loopt namelijk al drie maanden. Lucas Herrings van de F!tfabriek legt uit waarom de kick-off nu pas plaats vindt. "We wilden graag kwetsbare mensen aan het sporten krijgen door via Life Goals samenwerkingen te zoeken met allerlei instanties en organisaties waar de doelgroep zich bevindt. Maar we wilden het plan nog niet van de daken schreeuwen terwijl we nog niet wisten of het allemaal wel lukte zoals we bedacht hadden. Daarom hebben we besloten te wachten." Inmiddels zijn de eerste succesverhalen van Life Goals een feit, en kon het initiatief met gepaste trots gepresenteerd worden.

Kwetsbaar

Lucas Herrings legt uit hoe Life Goals Bergen op Zoom bijna een jaar geleden begon. "We wilden graag iets doen om kwetsbare mensen aan het sporten te krijgen. Zij hebben er namelijk extra veel baat bij. Niet alleen is het gezond, maar het is ook sociaal en biedt structuur. Het kan mensen inspireren om een nieuwe stap te zetten in hun leven." Vanuit die doelstelling kwam de F!tfabriek bij Life Goals terecht. Dat is een landelijke stichting die kwetsbare mensen via sport weer in beweging krijgt. Bijvoorbeeld daklozen, vluchtelingen, mensen met psychische problemen of mensen met verslavingen. "Life Goals geeft ons de handvatten om het project hier in Bergen op Zoom invulling te geven. Dat is super fijn samen werken. Maar het is geen vast programma wat we hier uitrollen. We kijken per organisatie naar hoe we het beste aan de slag kunnen gaan.

GGZ

Eén van de twee organisaties waar de F!tfabriek afgelopen maanden mee aan de slag is gegaan is de GGZ. "We zijn daar gaan peilen waar de patiënten behoefte aan hadden, en hebben dat sportaanbod naar hen toegebracht. Ik vind het geweldig om te zien hoeveel plezier de deelnemers hadden en hoe positief de invloed van sporten op hen was", vertelt Herrings trots. Ook sloeg de F!tfabriek de handen ineen met taalinstituut ECB. In de kantine van MOC kregen de deelnemers eerst les, waarna ze vervolgens gingen sporten. "Dan verwerken we het leren van de taal ook in de sport. Dan krijg je mensen die de taal nog niet helemaal machtig zijn én sociaal bezig, én aan het sporten, én ze leren bij. Dat is natuurlijk een geweldige combinatie." Wethouder Barry Jacobs is enorm blij met het nieuwe project van de F!tfabriek. "Sporten is enorm positief. Dat geldt voor iedereen. Maar juist ook voor mensen die het moeilijk hebben en kwetsbaar zijn. Met deze aanpak kan de F!tfabriek de doelgroep heel goed bereiken en stimuleren ze niet alleen bewegen, maar leveren ze een bijdrage op allerlei vlakken. Want sport is niet alleen gezond, maar ook heel sociaal."[l]

Doelgroep

De samenwerking met Life Goals past goed binnen de visie van de F!tfabriek. Het initiatief richtte zich sinds de oprichting met name op kinderen, en later ook op ouderen. Dat doen ze onder andere door gymlessen te begeleiden op scholen, naschoolse activiteiten te organiseren en door actief betrokken te zijn bij Sjors Sportief voor kinderen en Max Vitaal voor senioren. Maar dat wil niet zeggen dat de F!tfabriek alleen voor die doelgroepen is, zoals Herrings ook benadrukt. "De F!tfabriek heeft als doel om alle Bergenaren in beweging te brengen."




Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief