Emile Wilbrink wordt de nieuwe hoofdpiet!
Emile Wilbrink wordt de nieuwe hoofdpiet! Foto: Evert van Daele

Emiel Wilbrink wordt Hoofdpiet van Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom

Door: Amber Kuijs algemeen

BERGEN OP ZOOM – Na 5 december staat er bij Stichting Sint Nicolaas nog één feestje op de agenda. Dan nemen zij de tijd om terug te blikken en na te genieten. En deze keer was er een officieel moment gepland voor het bekend maken van de nieuwe Hoofdpiet. Een quiz ging eraan vooraf met drie mogelijke kandidaten, uiteindelijk bleek de quizmaster zelf het beste rijm te kunnen schrijven, Emiel Wilbrink. En dus werd hij gekozen tot de nieuwe Hoofdpiet. Nog niet in de hoedanigheid van

Hoofdpiet maar wel officieel benoemd! Emiel Wilbrink is een bekend gezicht uit de Bergste theater-wereld. In september speelde hij de persoon van Shakespeare in het gelijknamige stuk van de Vierschaar.

Veelzijdige aanwinst
Zingen, theater maken, interactie met de kinderen, presenteren en improviseren. Hoofdpiet word je niet zomaar. "We leggen de lat hoog als het gaat om de kwaliteit van alle activiteiten die we organiseren. Dan heb je mensen nodig met de veelzijdigheid en de professionele benadering zoals Emiel die heeft. We zijn heel blij, een echte aanwinst!", aldus Daan Touw voorzitter van Stichting Sint Nicolaas. Als Boer Bertus stond Wilbrink dit jaar al op de planken tussen de Pieten en dat is goed bevallen, voor de stichting  en voor hem zelf.

En hoe denkt Emiel Wilbrink daar zelf over?
"Het was een warm welkom. Het is een mooie club met een zeer goede sfeer. Van acteurs, schrijvers, decorbouwers, muzikanten tot organisatoren. De stichting heeft alles in huis. En allemaal even bevlogen", zo beschrijft Emiel zijn kennismaking met 'de binnenkant' van deze organisatie. En wat houdt hem bezig als hij denkt aan Hoofdpiet? "Alles eigenlijk wel, het pak, de plek tussen alle Pieten, alle evenementen. Maar bovenal ... het paard. En wel, omdat het me doodeng lijkt!" Het paard mag hij dan eng vinden. Een ding is zeker, het podium en een leuk contact met de kinderen is aan hem wel toevertrouwd.

Professionele aanpak
Niet alleen de zoektocht naar een vooraanstaande figuur als Hoofdpiet krijgt aandacht. Voor het uitbreiden van de Pietengroep worden audities gehouden. Niet iedereen hoeft even goed te kunnen acteren of zingen. De audities zijn wel van belang om de uitstraling van het Sinterklaasfeest ook in de toekomst op niveau te houden. Vandaar ook de nauwe samenwerking met het CKB in de voorbereiding van de kindervoorstellingen in theater de Maagd. Alle spelers worden gemotiveerd om goed theater te maken en te zingen. "Het heeft een goede impuls gegeven aan de kwaliteit van de kindervoorstellingen. En ook belangrijk", zo vindt de trotse voorzitter, "de medewerkers staan met nog meer plezier op de planken!"



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief