regenboogvlag
regenboogvlag (Foto: Shutterstock)

Lokale politiek: 'Hijs de regenboogvlag als reactie op Nashville-verklaring'

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom moet de regenboogvlag hijsen. Die oproep doen de lokale SP en PvdA. In diverse Nederlandse gemeenten werd gisteren de vlag al gehesen als reactie op de omstreden Nashville-verklaring die door zo'n 200 predikanten en prominenten binnen het geloof ondertekend werd.


"Laten we elkaar alstublieft als Mens waarderen zonder wie dan ook uit te sluiten op basis van overtuiging, geaardheid, geslacht, ras of welke grond dan ook. Elk mens doet er toe en hoort er bij.  Wat zijn we anders als maatschappij waard? Laten we in Bergen op Zoom de Regenboogvlag hijsen." Dat is de oproep die de lokale SP op Facebook plaatste. Daarmee wil de partij in de voetsporen treden van onder andere Amsterdam, Utrecht en Arnhem. Ook de PvdA riep gisteren al op om de vlag te hijsen. "We zijn op dit moment in afwachting of de vlag gehesen gaat worden door wethouder Harijgens", aldus Joey van Aken.

De Nashville-verklaring doet veel stof opwaaien in Nederland. De verklaring bestaat uit veertien artikelen en begint met: "WIJ BEVESTIGEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw, waarbinnen seksualiteit een plaats heeft en waaruit kinderen kunnen voortkomen." Daarna volgt: "WIJ ONTKENNEN dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie."

In andere artikelen stellen de ondertekenaars dat het tegen Gods wil is wanneer mensen zichzelf bewust willen zien en positioneren als personen met een homoseksuele of transgenderidentiteit. Zij ontkennen dat christenen onderling van mening zouden mogen verschillen over het wel of niet goedkeuren van homoseksuele onreinheid of transgenderisme én zij stellen dat homoseksualiteit 'genezen' zou kunnen worden door te geloven in God.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) spreekt op Twitter van 'een stap terug in de tijd'. "De NL versie van #NashvilleVerklaring maakt helaas één ding heel duidelijk. Dit zijn stappen terug in de tijd. We hebben nog een lange weg te gaan. Emancipatie is nog lang niet af." 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief