Woonwagens (foto ter illustratie)
Woonwagens (foto ter illustratie)

Grote veranderingen voor woonwagenbewoners: kosten aan wachtlijst en grond komt te koop

BERGEN OP ZOOM - Bewoners van een woonwagen krijgen de mogelijkheid om hun eigen standplaats te kopen van de gemeente Bergen op Zoom. Tot nu toe waren alle standplaatsen van woonwagenbewoners in Bergen op Zoom in handen van de gemeente. "Meer dan drie kwart van de woonwagenbewoners in onze gemeente wil graag de grond waar zijn wagen staat kopen. Als die behoefte er is, dan is het logisch dat wij daar als gemeente in mee gaan", legt wethouder Patrick van der Velden uit.


Er veranderen dit jaar verschillende regels rondom het woonwagenbeleid van de gemeente Bergen op Zoom. Dat gebeurt in samenspraak met de bewoners zelf. "Tijdens een grote bijeenkomst zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Alle veranderingen die we nu doorvoeren, zijn besloten in overleg met de bewoners. De mogelijkheid om de standplaats te kopen was één van de onderwerpen die in die bijeenkomst ter sprake kwam", aldus de wethouder.

Voorwaarden

Een woonwagenbewoner die zijn standplaats wil kopen, moet wel aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo is kopen niet mogelijk wanneer de bewoner leeft van een bijstandsuitkering. Ook kunnen alleen particulieren de grond kopen. 

Veranderingen

Naast de mogelijkheid tot koop van de grond, maakt de gemeente het ook mogelijk voor mensen van buiten de gemeente om zich in te schrijven op de wachtlijst voor een woonwagen. "Zij krijgen echter wel minder punten dan iemand uit de gemeente. Zo blijven onze eigen inwoners meer kans houden op een woonwagen." Aan het staan op de wachtlijst worden dit jaar wel kosten verbonden. "Zo schoont de lijst zichzelf op. Mensen die geen echte interesse meer hebben, zullen er vanaf worden gehaald als ze niet betalen." 

Als laatste komt er een extra wachtlijst, speciaal voor mantelzorgers. Die maakt het mogelijk voor mensen die bijvoorbeeld mantelzorg verlenen aan hun grootouders, om de woonwagen over te nemen na hun overlijden. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief