Vorig jaar werd het eerste paneel symbolisch uitgereikt aan de jongste bewoner van Bergen op Zoom, baby Skylar
Vorig jaar werd het eerste paneel symbolisch uitgereikt aan de jongste bewoner van Bergen op Zoom, baby Skylar Foto: Gea Vriens

Gemeentewerf krijgt definitief 500 zonnepanelen

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Er worden komende maanden vijfhonderd zonnepanelen op de gemeentewerf gelegd. Die mededeling kon wethouder Andrew Harijgens samen met Wim van den Bergh van Stichting Energietransitie Bergen op Zoom vandaag met gepaste trots doen. "Het is enorm fijn dat deze plannen nu concreet zijn, en we daadwerkelijk zonnepanelen gaan leggen. Dat zal de verkoop ook alleen maar stimuleren, omdat het nu voor mensen veel tastbaarder wordt", legt de wethouder uit.

Er komen vijfhonderd panelen op de gemeentewerf te liggen. Dat is het aantal waarvoor er participaties zijn verkocht. "We hebben zo'n 50 tot 55 deelnemers, die in totaal 500 participaties hebben gekocht", legt Van den Bergh uit. Op de gemeentewerf passen 600 panelen. "Maar we gaan geen panelen plaatsen als we niet zeker weten dat we ze ook verkocht krijgen. Want dat zou een risico zijn. Maar we hebben goede hoop dat het nieuws dat de panelen eind mei gelegd gaan worden, nog wat laatste inwoners over de streep trekt zodat we ook die laatste participaties nog verkocht krijgen. In dat geval zouden we er toch meteen zeshonderd kunnen leggen." Iedere deelnemer heeft acht tot tien participaties gekocht. Dat is nodig om te zorgen dat het rendement interessant is. Bij één participatie, die 500 euro kost, is het lidmaatschapsgeld relatief hoog. Maar wanneer je 3 a 4 neemt, is het rendement als snel ruim 5 procent.

De participanten van het project zijn allen inwoners van de Bergse binnenstad. Zij mogen via de postcoderoos deelnemen aan het project. Voor inwoners van de binnenstad is het interessant, omdat ze zelf vaak geen ruimte hebben voor zonnepanelen of in een monumentaal pand wonen. Zo neemt onder andere de Blokstallen deel. Op het gebouw zelf mogen geen panelen, maar via de gemeentewerf kunnen ze nu toch gebruik maken van zonnepanelen.

Wittenhorst

De gemeentewerf moet het eerste project van vele worden. De volgende die op de rol staat is het dak van Wittenhorst in Halsteren. Daarvan is de helft al verkocht, terwijl er nog amper gepromoot is. "Dat is natuurlijk geweldig", glunder Van den Bergh. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief