Afbeelding
Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Sonn Franken

Door: Thijmen Alleman

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die ‘hier vandaan willen komen’? Al elf jaar brengt hij de geest van de Vastenavend in beeld. Die geest vangt hij ook al heel wat jaren in woord. Nu brengt hij, Sonn Franken, zijn achtste boek uit.

Zanger, schrijver, dichter, fotograaf, journalist; allemaal woorden die gebruikt kunnen worden om Sonn Franken te omschrijven. Zelf noemt hij zich een ‘klein dik manneke’ wanneer het over zijn verleden in Zaddoek gaat. Laten we dat onderwerp maar meteen aansnijden. “Het was een prachtige tijd. We hebben ontzettend genoten, maar het was ook hard werken. Ik ben er trots op dat wij met Zaddoek 70.000 euro voor het goede doel bij elkaar hebben gezongen. Maar dat is echt een afgesloten boek. Al ben ik nog steeds iedereen dankbaar voor de mooie verhalen en herinneringen die het heeft opgeleverd.”

Die tijd heeft Sonn een plek in de Vastenavendgeschiedenis opgeleverd. Maar ook daarna heeft hij zich altijd ingezet voor het feest. Zoals gezegd, elf jaar lang maakte hij foto’s van de Vastenavend. “De laatste optocht alleen al zo’n 700 of 800. Ik denk dat ik door de jaren heen wel een foto of 40.000 gemaakt heb.” En vrijwel al die foto’s heeft hij nog. “De echt hele slechte heb ik eruit gehaald. Maar soms is de perfecte foto niet perfect genomen. Als je de sfeer of het gevoel wil vangen van een moment, kan dat het beeld perfect maken, ook al is de foto wat bewogen of loopt iemand net het beeld in.”

Als je zoveel foto’s hebt dan moet je er iets mee doen. En dat deed Sonn. Het resultaat is het boek ‘Vastenavend ellef jare in wóórd en beeld, de ziel van het feest blootgelegd’. “Ik sta bekend voor de combinatie van mooie foto’s en gedichten die bij elkaar passen. Dit boek is 462 pagina’s. De meeste zijn foto’s, maar er staan ook gedichten van mij tussen.” Doel van het boek, de titel zegt het al, is de geest van het feest vastleggen. “Dat zit hem in van alles. Een kulleke dat geniet van de Kindervastenavend, twee trompettisten die door weer en wind op weg zijn naar een café, ouwelui die een biertje drinken en gezellig ouwehoeren aan de bar.” Daarbij is emotie heel belangrijk. Net als voor zijn gedichten. “Als ik emotie voel of zie dat iemand anders emotioneel wordt, dat geeft me inspiratie om te schrijven, om creatief te zijn. Daarom heb ik altijd pen en papier bij de hand om iets te noteren, om iets moois te maken.”

Het boek over de Vastenavend komt uit op 10 februari, samen met een nieuwe dichtbundel. Daarmee heeft hij dan een achtste boek achter zijn naam staan. “De dichtbundels, mijn verhalen en mijn foto’s, dat alles wordt de voetafdruk die ik achterlaat, wanneer ik omval. Ik hoop dat mensen er dan nog lang van genieten.”



 

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

“Het is een hele rijke, warme stad. We hebben een rijke geschiedenis qua historie, maar ook qua cultuur. Het voelt altijd weer als echt thuiskomen na een vakantie. Dat komt door een gevoel van geborgenheid. Het is mijn stad, mijn omgeving en het zijn mijn mensen.”

Wat zou je willen veranderen?

“Er zijn heel veel mensen die uit onwetendheid, kortzichtigheid of egoïsme de rijkdom van onze stad niet zien. Deze mensen willen ons ervan onthouden dat wij deze rijkdom beschermen en proberen uit te breiden. Onze cultuur is belangrijk en dat mag wat kosten. Als je het niks vindt, kom dan niet kijken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief