Samen werken voor de oeverzwaluwen. FOTO G. VAN DIJK
Samen werken voor de oeverzwaluwen. FOTO G. VAN DIJK Foto: g van dijk

Help mee met opknappen van de zwaluwwand in de Bergse Snoekenplas

algemeen

BERGEN OP ZOOM - Al twintig jaar bewijst de zwaluwwand in de Snoekenplas bij de Bergse Plaat haar nut. En morgen kun je een steentje bijdragen. Dan kun je helpen met het opknappen van de zwaluwwand in de Snoekenplas voor het komende broedseizoen.

De zwaluwwand staat al jaren lang in de aandacht van grote groepen oeverzwaluwen, die er soms met honderden tegelijk broeden. Normaal broeden deze vogels in stukjes steile wand van bijvoorbeeld afgekalfde rivier oevers. Ook omvangrijke grondwerkzaamheden, bijvoorbeeld bij de aanlag van nieuwe wegen of sporen, leveren vaak een tijdelijke locatie aan een groep oeverzwaluwen.

In Bergen op Zoom is het een kunstmatig aangelegde wand die al meer dan 20 jaar zijn nut bewijst. Grote aantallen broedende vogels, met nog veel grotere aantallen jongen verorberen omvangrijke hoeveelheden muggen. De wand is te vinden in de Snoekenplas, een fraai stukje natuur vlakbij de bebouwde omgeving van de Bergse Plaat. Om de rust voor de vogels te garanderen is de wand aangelegd op een eigen eilandje.

Hinderlijke begroeiing

Inmiddels is op het eiland ook een groot aantal bomen en struiken tot ontwikkeling gekomen, die met hun wortelstelsels verhinderen dat de vogels hun nestgangen voldoende diep uit kunnen graven, en die ook de bewegingsvrijheid rondom de nesten inperkt.

De vrijwilligers actie, waaraan ook u kunt deelnemen, bestaat daarom zowel uit het verversen van het zand van de kunstmatige nestgangen als uit het beperken van omvang en aantal van de bomen en de struiken op het eiland. Een deel zal geheel afgezaagd of uitgegraven worden en een deel kan worden ingeperkt door bijvoorbeeld te knotten. Het eilandje is deze dag bereikbaar met een bootje.

Meedoen aan de activiteit

U kunt zich aansluiten bij de groep vrijwilligers die bestaat uit team van volwassenen van IVN afdeling Landschaps onderhoud, en een team van kinderen van De Scharrelkids, beide zijn onderdeel van IVN Vereniging “Groene Zoom”.

Verder bestaan de activiteiten deze ochtend uit knotten van bomen op de schiereilandjes die verderop in de Snoekenplas liggen, en de kinderen maken ook nog een ronde met grijpers en vuilzakken om zwerfvuil op te ruimen (jong geleerd…)

Wilt u, alleen of samen met kind of kleinkind, aan deze actie meewerken dan kunt u zich tot en met donderdag opgeven met naam, aantal volwassenen en/of kinderen, en telefoon nummer, bij Ger van Dijk, email ger.nl@hotmail.com.

Verzamelen

Start tijd is 9.30 uur en verzamelpunt is kruispunt van fietspad “Lodijkepad” met Laan van Reimerswaal; voor fietsers en wandelaars is ruimte voldoende, voor het parkeren van de auto moet u een P-plekje zoeken in de wijk. Voor gereedschap wordt gezorgd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief