Foto: GinoPress B.V.

Zesenzestig bomen aan de Rijtuigweg gaan komende week naar de vlakte

BERGEN OP ZOOM - Maandag 18 maart gaat het gebeuren. Dan starten de uitgebreide werkzaamheden om maar liefst 66 bomen aan de Rijtuigweg en Rijtuigweg-Zuid te kappen. Dat is nodig omdat deze bomen niet meer gezond genoeg zijn. Slechts twaalf bestaande kastanjes kunnen blijven staan. Maar omwonenden hoeven niet bang te zijn voor een kale buurt. Er worden in totaal 114 nieuwe bomen aangeplant. Dat gebeurt zoveel mogelijk komende weken al.


De storm van afgelopen zondag maakte nog maar eens pijnlijk duidelijk dat er actie nodig is rondom de kastanjes aan de Rijtuigweg. Drie ervan gingen naar de vlakte en pletten onder andere meerdere auto's. Gelukkig voor de omwonenden komt die actie er snel. Want gisteren werd het definitieve plan van de straat gepresenteerd, en maandag starten de werkzaamheden.

Kap

In totaal worden er 66 bomen gekapt, en blijven er twaalf staan. Zodra de kap is afgerond, dat moet ongeveer vijf dagen duren, zal de aanplant van nieuwe bomen beginnen. In totaal komen er 114 nieuwe bomen. "We proberen zoveel mogelijk bomen nog voor half april te planten. Daarna kan het namelijk niet meer. Het is niet zeker dat het lukt om ze alle 114 op tijd de grond in te krijgen. Als het niet compleet lukt, zal het restant in november worden geplant", legt wethouder Van der Velden uit. 

De nieuwe bomen bestaan uit allerlei verschillen soorten. Zo wordt voorkomen dat er bij een ziekte meteen alle bomen ziek worden. Er worden onder andere beuken, eiken en iepen geplant. Maar ook kleinere sierbomen. "Het ontwerp is goedgekeurd door welstandscommissie en ik ben blij dat ook de omwonenden en de vereniging binnenstad zich erin kunnen vinden", stelt de wethouder. In juni volgen er nog sessies om met de inwoners over de overige aanplant van groen te praten, zoals mogelijk bloemenweides. Ook zal het wegdek een upgrade krijgen. Daarvoor vindt in juni een screening plaats. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief