Heen en weerloop. FOTO DIEDERICK VAN BUREN/AV SPADO
Heen en weerloop. FOTO DIEDERICK VAN BUREN/AV SPADO Foto: Diederick van Buren / AV SPADO

SPADO houdt Heen en weerloop: 'Het leren vlak lopen is een kunst op zich'

algemeen

BERGEN OP ZOOM - AV SPADO uit Bergen op Zoom organiseert op dinsdag 2 april de Heen en Weer trainingsloop. Aanvang van de training is om 18.30 uur op Rozenoord bij de SPADO-tribune. Er wordt eerst ingelopen, dan worden er warming-up oefeningen gedaan en daarna gaat men gezamenlijk naar het startpunt.

Deze trainingsavond is er niet alleen voor SPADO-leden, ook niet SPADO-leden zijn op deze training van harte welkom. Wel is het verplicht om een lichtgevend hesje te dragen tijdens deze training, omdat we op de openbare weg lopen en het mogelijk is, dat we het laatste kwartier in de schemering lopen.

Vlak lopen

Sinds enkele jaren is het een traditie geworden om deze training in maart vlak voor de voorjaarsmarathons te doen. Het doel van deze training is om 2 x 30 min vlak te kunnen lopen. Na een half uur wordt er dan ook gedraaid en als het goed is kom je, na een uur, weer precies uit op de plek waar je gestart bent. Het leren vlak lopen is een kunst op zich. Meestal heeft men voor een marathon meestal zeer goed getraind en het eerste uur is het dan totaal geen probleem om te lopen. Het gevaar schuilt er voornamelijk in om dan te hard te gaan, met als gevolg dat de man met de bekende “hamer” zich komt melden. Hierdoor worden de laatste kilometers vaak een martelgang voor menig marathonloper.

Deze trainingsvorm is niet alleen voor marathonlopers goed, maar geldt eigenlijk voor elke lange afstandloper. Dus of men nu 10 km of een halve marathon wil lopen, vlak lopen is vaak een must om fatsoenlijk de laatste kilometers door te komen.

Tempohazen

Ook dit jaar zorgt SPADO ervoor dat er weer tempohazen aanwezig zijn die de kunst van het vlak lopen goed beheersen. Zo zijn er hazen die lopen op 4.30min/km, 5min/km, 5.30min/km, 6.00min/km, 6.30min/km en 7.00 min/km.

Een ieder die een uur aan een stuk kan lopen, kan dus zelf kiezen bij welke tempogroep hij/zij meegaat, om zo te ervaren wat vlak lopen is.
Na deze training is er een infoavond in de kantine van SPADO, waar alle ins - en outs van het lange afstandslopen met enkele trainers besproken kunnen worden. Denk dan aan schema’s, kleding, voeding en schoeisel en ook aan deelname aan wedstrijden en recreatielopen.

Lijkt het u wat om mee te trainen, schroom dan niet en kom op 2 april of 3 september naar Sportpark Rozenoord. Aanmelden van tevoren is niet nodig. Heeft u nog vragen neem dan contact op met: wegatletiek@spado.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief