Ronald Middel en Sjaak van Loon
Ronald Middel en Sjaak van Loon Foto: Hanneke Marcelis

Nieuw luchtvaartmuseum opent in Ossendrecht

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT/BERGEN OP ZOOM - Maar liefst twee jaar werkte Sjaak van Loon aan het plan. En volgende week woensdag is het dan eindelijk zo ver. Dan opent commissaris van de Koning Wim van de Donk officieel het luchtvaartmuseum 'Wings over Woensdrecht'. Dat museum dat gevestigd is bij de Volksabdij huisvest unieke spullen van bedrijven op Aviolanda en de Vliegbasis. "In eerste instantie is het museum gericht op het erfgoed van de luchtvaart in Woensdrecht. Maar we willen het nog verder uit gaan breiden", legt Van Loon uit. Hij werkte zo'n veertig jaar voor Fokker, en woont tegenwoordig in Bergen op Zoom.

Dat Woensdrecht een begrip is in de vliegtuigwereld is voor inwoners van de regio geen geheim. Al zeventig jaar is de vliegbasis in de gemeente gevestigd. Dat begon als civiel vliegveld voor KLM vluchten, maar kreeg na de bezetting door de Duitsers een militaire rol. Na de oorlog nam de Koninklijke Luchtmacht het vliegveld over. Vanaf 1953 kwam de luchtvaartindustriële ontwikkeling op gang toen Aviolanda zich in Woensdrecht vestigde, naderhand gevolgd door onder andere Fokker. En tegenwoordig is daar met de opleiding Vliegtuigtechniek ook nog een educatieve component aan toegevoegd.

Reunie

Het idee voor een museum over het erfgoed van de luchtvaart in Woensdrecht ontstond twee jaar gelden. Toen hield Fokker een reunie, waarbij een kleine 500 mensen kwamen opdagen. Zij hadden allemaal spullen van vroeger bij. "Na de reunie wilde niemand dat erfgoed weer mee naar huis nemen. Dus toen heb ik alles in mijn garage gezet", herinnert Sjaak zich nog goed. "Maar thuis kreeg ik natuurlijk op een gegeven moment ook wel vragen over wat ik daar nou precies mee ging doen." Toen kwam hij in contact met Ronald Middel van de Vliegbasis. "Op de vliegbasis hadden we ook een hele verzameling bijzondere spullen, die lagen te verstoffen in kasten en op zolders. Dat vond ik zonde. Daarom bedacht ik samen met Sjaak het idee voor een museum."

Steun

Het idee van Van Loon en Middel kreeg steun van de gemeente. Die verleende een subsidie van 2000 euro. Ook werden de initiatiefnemers gesteund door de Rabobank, door BASF en gingen de opbrengsten van het luchtmachtconcert naar het museum. "Zo kregen we het financiële plaatje rond." En qua locatie konden de mannen bouwen op de Blauwe Pauw. "Burgemeester Adriaansen kwam met het idee om naar de Volkabdij te gaan", legt Van Loon uit. De burgemeester legt uit waarom. "Ik wilde graag dat dit museum een plek buiten de hekken van de vliegbasis zou krijgen. De Volksabdij is een ideale plek omdat het een natuurpoort is en dus een uitvalsbasis voor toeristen. En ook het Zuidwesthoek College is dichtbij. Dat is ook mooi, want uiteindelijk moeten we onze jeugd wel enthousiast krijgen over vliegtuigtechniek." Dat beaamd van Loon. "Wij willen uitgroeien naar een museum dat het verleden koppelt aan de toekomst. Als volgende stap staat een educatief centrum gepland, waarvoor we nu de plannen ontwikkelen. Met gerichte activiteiten willen wij de jeugd kennis laten maken – en enthousiast maken – met techniek en in het bijzonder natuurlijk, vliegtuig-techniek!"

Kolonel Kamstra vliegbasis Woensdrecht is blij met het initiatief.''Als vliegbasis zijn we natuurlijk ontzettend blij met de oprichting van dit unieke museum. Niet alleen om zo de rijke geschiedenis van de vliegbasis en Aviolanda aan het publiek tentoon te stellen, maar vooral om de jeugd blijvend te laten ervaren hoe de wereld van de luchtvaarttechniek er uit ziet. Dit belevingscentrum is in deze prachtige gemeente meer dan op zijn plaats. Ik dank daarom alle vrijwilligers die van deze locatie een prachtig museum hebben gemaakt voor hun inzet en we zijn allen trots op het resultaat.''

Bezoeken

Voor de inrichting van het museum en het inzichtelijk maken van de collectie konden Middel en Van Loon rekenen op vele vrijwilligers. "Enorm veel mensen dragen dit een warm hart toe. Het museum zal dan ook gerund worden door vrijwilligers. Zo blijven de kosten laag. Entree kost vier euro, en daar zit een kopje koffie bij de Blauwe Pauw bij in!"

Het museum gaat 3 april voor de eerste keer open. Daarna is het iedere woensdag en iedere zondag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Wil je meehelpen met het inrichten of open houden van het museum? Of heb je nog mooie foto's, documenten of andere materialen voor de collectie? Neem contact op met Sjaak van Loon via  info@wings-over-woensdrecht.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief