Afbeelding
Foto: SAVER

Campagne van start tegen afvaldumpingen: Dumpen doe je niet!

Door: Remko Vermunt

BERGEN OP ZOOM - Koelkasten, tuinstoelen, uitpuilende vuilniszakken, afgedankte tv’s: de Brabantse natuur ligt er vol mee. Steeds vaker worden huisraad en grof afval in het bos en het water gedumpt. Hartstikke illegaal en slecht voor het milieu. En het is ook nog eens gevaarlijk voor onze gezondheid en veiligheid, en die van dieren. Om het tij te keren is de provincie gestart met een campagne. Het motto: ‘Zeg nou zelf?! Dumpen doe je niet.’

Afval in de natuur is iedereen een doorn in het oog. Loop je lekker te wandelen in het bos, stuit je opeens op een oude toiletpot, een smerig matras of een stel ingezakte stoelen. En even verderop komt de verrotte lucht uit een berg vuilniszakken je tegemoet. Weg is je 'groene' beleving. Het dumpen van afval in de natuur stijgt in Brabant de laatste jaren fors. In 2018 ging het om ruim 5.000 dumpingen, bijna 100 per week.

Bewustwording

Met de zes weken durende campagne wil de provincie ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van hun gedrag: een natuurgebied is géén afvalstortplaats! Iedereen heeft wat dat betreft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid: dumpen in de natuur doe je gewoon niet. Met tips en suggesties wijst de provincie daarbij op milieuvriendelijke mogelijkheden om huisvuil en huisraad kwijt te raken. En die zijn er genoeg. Overtollige spullen die nog goed zijn, kunt u verkopen of (gratis) aanbieden via Marktplaats. Met een goede bank of koelkast kunt u terecht bij de kringloopwinkel. Bij de aanschaf van een nieuw koffiezetapparaat of wasmachine neemt de leverancier uw oude apparaat gratis in. U kunt uw oude huisraad en grofvuil tegen een kiloprijs inleveren bij de Milieustraat in de buurt of laten ophalen. En natuurlijk kunt u spullen die u niet meer nodig hebt ook een tweede leven geven door ze weg te geven.

Bergen op Zoom

De Milieustraat in Bergen op Zoom vind je aan de Van Konijnenburgweg 58. Op de milieustraat in Bergen op Zoom kunnen alle huishoudelijke afvalstoffen en bouw- en sloopafval gescheiden aangeleverd worden tot een maximum van 2m3 per keer. Inwoners uit Bergen op Zoom, Halderberge en Woensdrecht betalen één tik per 2 m3. De toegang tot de milieustraat kan uitsluitend verkregen worden met behulp van de Saverpas.

Op alle milieustraten is het mogelijk om verschillende afvalstromen gratis aan te leveren op vertoon van uw Saverpas. Ook zonder saldo op uw Saverpas heeft u toegang tot deze gratis route. Gratis aan te leveren zijn onder andere banden van personenauto's, snoeihout, schoeisel, schoon piepschuim, papier en karton, frituurvet en metaal. Materialen waarvoor je moet betalen bij het aanbieden zijn onder andere harde kunststoffen, grof huishoudelijk afval, zand en grond, restafval en matrassen. De milieustraat is open van dinsdag t/m zaterdag van 08.00 tot 16.30 uur. De Milieustraat is gesloten op zon-, maan- en feestdagen. Kijk voor meer informatie op www.saver.nl

De publiekscampagne 'Zelf nou zelf?I Dumpen doe je niet' wordt ondersteund door Samen Sterk in Brabant.

Gratis BuitenBeter-app

Vindt u tuinstoelen, keukenkastjes, tegels of puin in de natuur? Meld dit dan. Dat kan bijvoorbeeld via de gratis BuitenBeter-app. Download de app, maak een foto van het gedumpte afval en stuur die naar de gemeente. Via GPS wordt de locatie bepaald en kan de gemeente tot actie overgaan. Ook kunt u 24 uur per dag telefonisch terecht bij de provinciale milieuklachtencentrale (073-681 28 21). Hier worden klachten geregistreerd en doorgegeven aan de juiste instantie. Meer weten? Kijk op www.brabant.nl/huisvuil.

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief