Pastoor Paul Verbeek in de tuin van het Parochiecentrum
Pastoor Paul Verbeek in de tuin van het Parochiecentrum Foto: Hanneke Marcelis

Pastoor Paul Verbeek viert 25 jaar priesterschap: 'Je schiet altijd tekort''

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - De meeste jongetjes dromen ervan om voetballer te worden, of brandweerman. Maar Paul Verbeek niet. Hij wilde pastoor worden. "Voor mij is het altijd een roeping geweest", legt de enthousiaste pastoor uit. "Ik noem het ook nooit mijn beroep, want pastoor ben je ieder moment van de dag." Op dinsdag 23 april viert Verbeek zijn 25-jarig priesterschap met vieringen in de Lourdeskerk en de St. Gertrudiskerk en een samenzijn in de aula van het Mollerlyceum.

Het was september 2013 toen Paul Verbeek werd aangesteld als pastoor van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom. Maar dat was absoluut niet zijn eerste kennismaking met de stad. "Ik ben geboren in het oude ABG", vertelt Verbeek. "Ik woonde tijdens mijn jeugd in Steenbergen, maar ging voor de middelbare school naar het Mollerlyceum. Daardoor heb ik me altijd enorm verbonden gevoeld met de stad." Voor hem is Bergen op Zoom dan ook de perfecte plek om zijn 25-jarig jubileum als priester te mogen vieren.

Diensten

Aangezien de parochie twee kerken heeft in Bergen op Zoom, zal Verbeek zijn jubileum met twee diensten vieren. Om 9.00 uur is er een ochtendviering in de Lourdeskerk, en 's avonds om 19.00 uur is er een feestelijke Eucharistieviering in de St. Getrudiskerk. Na die dienst zijn mensen rond 20.30 uur welkom in de aula van het Mollerlyceum voor een gezellige afsluiting van de dag. "Die plek heb ik zelf gekozen. Ik heb natuurlijk zelf als leerling op die school gezeten. Dus voor mij is dat een toepasselijk plek om dit mooie jubileum te vieren."

Het belooft tijdens de vieringen en het samenzijn in ieder geval flink druk te worden. Want de Bergse pastoor is voor veel mensen belangrijk. En soms is dat lastig, geeft de pastoor eerlijk toe. "De persoonlijke nabijheid is heel mooi aan het priesterschap. Maar je schiet als pastoor daardoor wel altijd tekort, want je bent nu eenmaal beperkt in je tijd. En dat is niet altijd makkelijk, want mensen vertrouwen op je", legt hij uit. En de pastoor is niet alleen bekend bij mensen die regelmatig naar de kerk gaan, maar is ook een publiek figuur in de samenleving. "Voor mij is dat heel belangrijk. Ik maak graag de vertaalslag van de liturgie naar de problemen van het hier en nu. En daarmee wil ik ook mensen bereiken die niet wekelijks de kerk komen. Gelukkig kan dat in Bergen op Zoom heel goed, met onder andere de Vastenavendmis, de peuter- en kleuterkerk, het paasspel en de Maria Ommegang."

Doopvisjes

Voor Verbeek staat altijd één vraag centraal, namelijk; wat leeft er onder de mensen? "Voor mij is dat echt een speerpunt in wat ik doe. Toen ik in Bevelanden zat, zette ik een bluesmis op. Want het bluesfestival in Kwadendamme daar trekt mensen uit heel Nederland, dus dat moet je aangrijpen. En in Oudenbosch heb je enorm veel boomkwekerijen, dus toen hebben we als kerk een prachtige paastuin gemaakt." In Bergen op Zoom deed Verbeek iets dergelijks met de doopvisjes. Mensen die hun kind laten dopen, krijgen tegenwoordig een keramiek ansjovisje met de naam van hun kind. "Dat past bij de tradities van de weervisserij, en is een leuk aandenken voor de ouders en het kind." Verbeek is dan ook blij met het jonge, pastorale team dat open staat voor zijn ideeën. "Ik gooi vaak balletjes op, maar we doen het natuurlijk samen. Zonder dit team zouden dit soort initiatieven niet van de grond komen."

Toekomst

Als Verbeek naar de toekomst kijkt, ziet hij zichzelf nog vele jaren pastoor zijn. "Het is nou eenmaal geen beroep, maar een roeping", legt hij uit. Volgens Verbeek is één van de grootste uitdagingen voor de kerk de komende jaren het financiële plaatje. "Ik hoop vooral dat ik dit nog heel lang mag doen. En het liefste natuurlijk gewoon in Bergen op Zoom."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief