Afbeelding
Foto: Luciennefotografie

Vanaf de Markt de kerk inkijken: nieuw voorportaal in gebruik genomen

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het nieuwe voorportaal van de Gertrudiskerk is in gebruik genomen. Zaterdagmiddag openden wethouder Stinenbosch en pastoor Paul Verbeek symbolisch de deuren van de torenhal.

Wie op de Grote Markt staat kan de Peperbus en de Sint Gertrudiskerk moeilijk over het hoofd zien. Maar waar nou precies de ingang te vinden is, was voor veel toeristen en voor veel Bergenaren vaak toch te onduidelijk. De deuren aan de kant van de Markt zaten namelijk altijd dicht, omdat het anders teveel zou tochten in de kerk. Maar doordat mensen de ingang aan de zijkant van de kerk moeilijk konden vinden, liep de kerk bezoekers mis. Daar is sinds zaterdag verandering is gekomen. Een gloednieuw tochtportaal biedt uitkomst.

Glas

Het nieuwe portaal bestaat uit drie bogen en is verder voorzien van glas. Daardoor kunnen de deuren aan de kant van de Grote Markt voortaan open staan, zonder dat het tocht in de kerk. Bovendien nodigt het portaal uit om de kerk te bezoeken, want door het glas kun je vanaf de Grote Markt de Gertrudiskerk meteen in kijken. Het tochtportaal is ontworpen door Ro&Ad Architecten, die ook onder andere de Mozesbrug en Pomepjus ontwikkelden. Ook zijn zij degenen die het ontmoetingscentrum bij de oorlogsbegraafplaatsen hebben ontworpen. Het nieuwe portaal werd zaterdagmiddag gezegend door pastoor Verbeek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief