De top onder de hoornisten, Jasper de Waal. FOTO JAN DIRK HUIJSER
De top onder de hoornisten, Jasper de Waal. FOTO JAN DIRK HUIJSER

Jubileumconcert Bergen op Zooms Blazers Ensemble

Door: Vera de Geus algemeen

BERGEN OP ZOOM – Op zaterdag 11 mei aanstaande geeft het Bergen op Zooms Blazers Ensemble een jubileumconcert in het kader van het 50-jarig bestaan. Het concert wordt uitgevoerd in Den Enghel en begint om 20.00 uur. Het Ensemble is opgericht in 1969, aanvankelijk als 'Kunst na Arbeid', en telt in de huidige bezetting 4 trompettisten, 2 hoornisten, 2 trombonisten en een bastuba, allen met een gedegen muzikale opleiding. Het geheel staat onder muzikale leiding van Rien de Jongh, dirigent sedert 2004.

DOOR JAN DIRK HUIJSER


Voorzitter Marco Sanen geeft aan ontzettend veel zin te hebben in dit concert, niet alleen vanwege het aantrekkelijke, gevarieerde programma maar ook vanwege de deelname van het Mannenkoor Fortissimo. "We hebben al eerder samen opgetreden", vertelt Marco, "dat is zeer goed bevallen en verdient zeker een voortzetting". Maar het muzikale hoogtepunt gaat het gastoptreden worden van hoornist Jasper de Waal, die in twee arrangementen de solopartij voor zijn rekening neemt. "Absolute top", verzekert Marco, "Jasper heeft zijn sporen meer dan verdiend in grote orkesten zoals bijvoorbeeld het Concertgebouworkest".


Over het Ensemble
Het Bergen op Zoomse Blazers Ensemble heeft zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een veelzijdig muzikaal gebeuren. Het Ensemble heeft inmiddels acte de presence gegeven op bruiloften en partijen, herdenkingsdiensten, feestelijkheden, maar bijvoorbeeld ook afgelopen april in Mariahoeve in Ossendrecht. De veelzijdigheid van het Ensemble, van klassiek tot hedendaagse muziek, maakt een brede inpasbaarheid mogelijk.

Oud papier

"Er zijn wel veel 'liefdewerk oud papier' concerten", vertelt secretaris Jack Nefs, "maar we doen het allemaal met veel plezier en dito inzet". "We zijn een hechte vriendenclub", vervolgt hij, "daarom blijven we ook lang bij elkaar en kennen weinig verloop". Een saillant detail is dat het enige lid, die vanaf de oprichting in 1969 deel uitmaakt van het ensemble, Piet Koolen, op 11 mei zijn 85 ste verjaardag mag vieren. "Hij mag dan wel eens z'n zakdoek vergeten", lacht Remco, "maar de juiste noten vindt Piet nog altijd".


Het Jubileumconcert
Het jubileumconcert kent een gevarieerd programma. Arrangementen uit het klassieke repertoire vormen de opening met als hoogtepunt het optreden van Jasper de Waal. Na de pauze volgt een optreden van mannenkoor Fortissimo, gevolgd door een gezamenlijke vertolking van meer hedendaagse muziek, zoals 'There's no business like showbusiness'. Naar het eind treden de muzikanten uit hun 'comfortzone' en komt er een spetterend slot met een speciaal door Erwin Leys gearrangeerde ABBA medley. Na afloop is er nog een drankje en een hapje, met door een jazzband verzorgde achtergrondmuziek. Marco en Jack tonen zich blij met Den Enghel, die bekend staat om de goede akoestiek, als locatie. Of, zoals zij zelf stellen, "de noten vallen niet dood, we kunnen klinken
als een orgel".

Kaarten
Kaarten a € 7,50 kunnen vanaf 19.30 uur aan de zaal gekocht worden, of op voorhand bij Muziekatelier Frans van Vliet of reserveren via f.touw@home.nl. Het jubileumconcert van het Bergen op Zoomse Blazers Ensemble, een aanrader! 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief