Jari Dons en zijn vader Michel zijn trots op het boek. FOTO PRIVEBEZIT
Jari Dons en zijn vader Michel zijn trots op het boek. FOTO PRIVEBEZIT (Foto: Privébezit )

Michel Dons schreef een boek over zijn zoon: 'Jari laat zich niet beperken'

BERGEN OP ZOOM - Voor Michel Dons en zijn vrouw stortte de wereld even in toen zij te horen kregen dat hun zoon Jari verstandelijk beperkt is en autisme heeft. Maar bij de pakken neerzitten hebben zij nooit gedaan. En hun inzet wordt beloond. In oktober kan Jari op zichzelf gaan wonen bij WiBoZ. Als eerbetoon aan alle mensen die hebben bijgedragen aan de zorg voor Jari schreef Dons het boek 'Van Donsje tot prachtige Zwaan.' Afgelopen zaterdag presenteerde hij het boek, waarvan de opbrengsten naar WiBoZ gaan.


Het was vijf jaar geleden dat Michel Dons op het idee kwam om een boek te schrijven over het leven met en van zijn zoon Jari. "We zaten toen met ons gezin op Curaçao, waar Jari dolfijntherapie kreeg. Mijn vrouw en ik keken toen vanaf een afstandje toe, terwijl onze dochter Jari hielp. Dat was het moment waarop we tegen elkaar zeiden: 'hoe mooi zou het zijn om dit geluk te delen.'" Vanaf dat moment begon Michel te schrijven. Het resultaat is 'Van Donsje tot prachtige zwaan: een kind met een beperking laat zich niet beperken.' Een boek waarvan tot afgelopen zaterdag alleen Michel en de twee oma's van Jari de inhoud kenden, maar nu voor iedereen te koop is.

Eerbetoon

Dons begon het boek over zijn zoon te schrijven als een eerbetoon en groot dankjewel aan alle mensen die bij hebben gedragen in de zorg voor Jari. En het moment om dat te doen komt niet uit de lucht vallen, want in oktober gaat Jari uit huis. Dan gaat hij wonen bij WiBoZ, het zorginitiatief waar Michel samen met andere ouders van kinderen met een beperking sinds 2009 aan werkt. "Dat project kende flink wat tegenslag. Toen we in 2011 de vereniging oprichtten dachten we dat het er wel binnen een paar jaar zou staan. Maar je loopt tegen zoveel aan qua kosten, regelgeving etc." Dat Jari nu dan eindelijk zijn intrek kan gaan nemen bij WiBoZ, is voor het gezin Dons een heugelijk moment. "Zonder alle mensen die Jari hebben geholpen bij zijn ontwikkeling, en zonder alle mensen die WiBoZ steunen, had dit nooit gekund."

Breed publiek

Toen Dons met zijn boek aanklopte bij een uitgeverij, kreeg hij een onverwachte reactie. Want waar de schrijver het boek eigenlijk alleen wilde uitbrengen voor alle mensen die Jari kennen, wilde de uitgever graag een breder publiek bereiken. Want het verhaal van Michel en Jari is natuurlijk voor veel mensen interessant. Het is een uniek inkijkje in het leven van een vader die tegelijkertijd mantelzorger is van zijn zoon. "Het is voor andere ouders denk ik interessant om te lezen. En het biedt ook een kijkje in alle problemen waar beperkte kinderen tegen aanlopen in de zorg. Er wordt nog veel te vaak gekeken naar wat een kind niet kan, in plaats van naar wat een kind wél kan. Daarom is de ondertitel van het boek ook 'Een kind met een beperking laat zich niet beperken'."

Prive

De boekpresentatie afgelopen zaterdag was spannend voor Dons. Want het unieke inkijkje in zijn leven wat hij geeft met het boek, is natuurlijk wel erg privé. "Wanneer je een kind krijgt met een beperking, dan heeft dat impact op alles in je leven. Op je gezin, op je relatie en op je sociale contacten. En dat is lang niet altijd makkelijk. Maar met dit boek wil ik graag laten zien dat het loont om alles positief te bekijken. Want wie blijft hangen in frustratie, bereikt niks." Het boek heeft in ieder geval al één grote fan, en dat is Jari zelf. "Hij kan zelf niet lezen of schrijven, maar hij is apetrots op dit boek. Hij vertelt iedereen erover. Hij vindt het prachtig", vertelt Dons trots.

Opbrengsten

De opbrengsten van de verkoop van het boek van Dons gaan -uiteraard- naar WiBoZ. "Het project kan dat geld goed gebruiken. Op 1 september wordt het opgeleverd, maar bijvoorbeeld voor de inrichting van de algemene ruimtes is nog steeds geld nodig", legt Dons uit. Je koopt 'Van Donsje tot prachtige zwaan' voor 20 euro bij Boekhandel van der Kreek of via www.boekenbent.com/shop. 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief