Krijn Wierikx wil heel graag goed worden in jazzmuziek. Bij het KleinOrkest van Harmonie Kolping’s Zonen maakt hij kennis met allerlei muziekstijlen en dat komt goed van pas.
Krijn Wierikx wil heel graag goed worden in jazzmuziek. Bij het KleinOrkest van Harmonie Kolping’s Zonen maakt hij kennis met allerlei muziekstijlen en dat komt goed van pas. Foto: Privebezit Krijn

Trompettist Krijn (15): 'Tijdens de repetities hoor je de muziek steeds mooier worden'

Door: Hanneke Marcelis

BERGEN OP ZOOM - Hij is vijftien jaar, luistert graag naar jazzmuziek en muziek uit de jaren zeventig en tachtig. Krijn Wierikx weet het wel. Hij koos voor de trompet. “Daar kun je alle kanten mee op. Ik zou heel graag goed jazzmuziek willen spelen.” Krijn begon met les. “Ik vind het super leuk op les, maar ben ook blij dat mijn docent me aanspoorde om een kijkje te nemen bij een orkest.” Met het project Sjef Muziek van Harmonie Kolping’s Zonen pakte hij die kans. Ik maakte een afspraak met hem om er meer over te horen.

Daar is Krijn. Stoer. Met zijn trompet in een gig-bag op zijn rug stapt hij Muziekatelier Frans van Vliet binnen. Voor hem bekend terrein, want hier kocht hij zijn allereerste trompet of beter gezegd zijn Kornet. We gaan zitten aan de lange tafel midden in het atelier. Bij Krijn raken al die instrumenten om ons heen al snel de juiste snaar: “Weet je wat het mooiste is van muziek? Een gaaf liedje horen, mijn instrument pakken en proberen het mee te spelen.”

Ervaring opdoen
Dat is ook meteen het meest moeilijke. Eerst maar eens werken aan een goede basis en dat is even volhouden. Ook voor Krijn. “In het begin gaat het snel vooruit op les, steeds nieuwe noten leren en al gauw speelde ik een herkenbaar liedje.” Maar dan ga je werken aan techniek en klank, het vraagt veel geduld. “Dat was het moment waarop ik met het jongste orkest van de Sjefkes een paar weken mee ging repeteren. Na vier weken mocht ik ook met een concert meespelen, op het Beursplein. Iedereen kon komen kijken. Mijn ouders zaten in het publiek. Het was heel tof!”

Uitdaging

Krijn werd lid van de Sjefkes en is nu een van de vier trompettisten van het KleinOrkest. Hij vertelt dat hij moest wennen, omdat in een orkest iedereen om je heen een andere partij speelt. Je moet het veel meer zelf doen. “Maar dat went snel. De dirigent en de muzikanten helpen je natuurlijk.” Nu moet hij er om lachen, maar toen was het wel even zweten. “Ik kende nog niet alle noten, laat staan die met de voortekens. Het was soms een beetje gokken. Maar ik ging wel super snel vooruit met muziek lezen én met trompetspelen.”

Vrienden
Na die eerste uitdagingen zijn er nog genoeg uitdagingen over. Zo is een solo met de trompettisten nog best spannend. Jonge muzikanten uit het KleinOrkest die toegegroeid zijn naar een hoger niveau gaan zelfs mee spelen met het GrootOrkest van Harmonie Kolping’s Zonen. Dat ziet Krijn wel zitten. Hij heeft het naar zin bij de Sjefkes. “Ik heb er nieuwe vrienden bij gekregen. We repeteren heel serieus, maar we hebben ook veel lol. De meeste lol hadden we toen we op kamp gingen. Yes, ook dit jaar gaan we weer!” En met de vrienden die Krijn maakte bij de Sjefkes, speelt hij sinds vorig jaar ook in een dweilband. Zo zie je maar.

Wat is voor jou het allermooiste wat muziek je geeft?

“Als we aan een nieuw stuk beginnen, herken je nog niet de melodie. Maar tijdens de repetities wordt het steeds mooier en op een concert klinkt het dan precies zo mooi als je had gehoopt.” Krijn hoopt dat heel veel kinderen willen kiezen voor muziek maken in een orkest. “Als we met meer muzikanten zijn, kunnen we nog meer verschillende muziek spelen.”

Sjef muziek

Kinderen die net als Krijn ook willen kennis maken met het spelen in een orkest kunnen mee doen met het project Sjef Muziek. De eerste repetitie is op maandag 3 juni in Blokstallen 3 te Bergen op Zoom. Meer informatie vind je op de website www.kolpingszonen.nl .



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief