Bergen op Zoom krijgt in 2020 een vrije school

BERGEN OP ZOOM - Als alles volgens planning verloopt, gaan op 1 september 2020 de deuren open van de eerste vrije school op de Brabantse Wal. De gemeente Bergen op Zoom kreeg begin dit jaar een aanvraag binnen namens de Stichting voor Algemeen Bijzonder Basis Onderwijs (ABBO) voor het realiseren van de vrije school. "Maar, het initiatief voor deze school komt vanuit de ouders", vertelt Conny van Loenhout, bestuurder bij ABBO.


Vier scholen in Bergen op Zoom, één in Halsteren en één in Steenbergen vallen op dit moment al onder stichting ABBO. "En de scholen hebben allemaal gemeen, dat ze ooit zijn opgericht vanuit een ouderinitiatief", vertelt Van Loenhout. Toen ouders naar hem toekwamen om te vragen of er een vrije school opgericht kon worden in Bergen op Zoom, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. "We zijn samen met de ouders dit traject ingegaan om te onderzoeken of het mogelijk is." Om een nieuwe school te kunnen beginnen, moet je onder andere kunnen aantonen dat er vraag naar is. "Er moeten prognoses opgesteld worden en daaruit moet blijken dat je binnen de vijf jaar aan 202 leerlingen gaat zitten", legt wethouder Barry Jacobs uit. 

Daaraan heeft ABBO voldaan en daarom is het college van burgemeester en wethouders afgelopen week akkoord gegaan met de komst van de school. "Als gemeente hebben we ons aan landelijke regelgeving te houden. Als de aanvraag voldoet aan de eisen, dan moeten we hieraan meewerken. Maar we ondersteunen dit initiatief ook van harte. Wij vinden dat je als gemeente een breed aanbod moet hebben voor wat betreft scholen en een vrije school past daar goed bij."

In juni wordt het besluit van het college besproken in de gemeenteraad en op 4 juli neemt de raad een besluit over de aanvraag. Daarna gaat de aanvraag naar de minister en als ook hij akkoord gaat, dan kan de school officieel aan de slag. "Vanaf dat moment willen we ook met de gemeente in gesprek om te bekijken waar de school kan komen", legt Van Loenhout uit. Daarbij heeft hij geen voorkeur voor een bepaalde wijk. "Ons voedingsgebied betreft eigenlijk heel de Brabantse Wal, daarom hebben we nog geen voorkeuren uitgesproken." Omdat er in de gemeente de nodige lokalen leegstaan, wordt er vermoedelijk de eerste vijf jaar uitgeweken naar een bestaand schoolgebouw. "We verwachten een geleidelijke groei en uiteindelijk zal de vrije school kunnen uitgroeien tot een volwaardige school", stelt Jacobs.

Omdat ABBO nu al merkt dat er veel belangstelling is voor de vrije school, wordt vanaf oktober/november waarschijnlijk al in het klein gestart op de Krabbenkooi. "Als we vijftien tot twintig aanmeldingen ontvangen, dan beginnen we alvast met een kleuterklas die les krijgt op de manier van de Vrije School. Dat is een tijdelijke setting, totdat we door kunnen stromen naar de echte huisvesting." 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief