Afbeelding

FNV: Acties Sabic opgeschort na betere afspraken

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De acties bij Sabic zijn opgeschort, omdat FNV samen met het bedrijf is gekomen tot een nieuw onderhandelingsresultaat. Sabic heeft het loonbod verhoogd naar 3,25 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2019 en ook zijn er andere afspraken gemaakt.

Eind maart hielden stakende medewerkers een prikkelactie voor betere cao-voorstellen. Zij verminderden toen dagenlang de productie in Bergen op Zoom. "Als de cao definitief is, worden de jeugdschalen afgeschaft en komt er per 2020 een generatiepact, zodat ouderen korter kunnen werken en jongeren vast in dienst kunnen komen", legt de FNV uit. "Ook komt er voor uitzendkrachten die structureel werk doen, sneller duidelijkheid of ze een vast contract krijgen bij Sabic." Een ander probleem was de torenhoge werkdruk. "Daarom zijn er ook afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid, zodat mensen gezond kunnen werken, en stress en werkdruk verminderd kan worden."

Het nieuwe onderhandelingsresultaat legt de FNV voor aan haar leden. "Zij hebben het laatste woord en we leggen de afspraken neutraal voor. Want behalve het loon, zijn er ook andere afspraken gemaakt." Op 5 juni stemmen de leden of de afspraken definitief worden opgenomen in de nieuwe cao. De cao geldt voor circa 900 werknemers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief