Ook dit jaar is er vanaf 04.00 uur weer een doorkomst in de Dorpsstraat in Halsteren.
Ook dit jaar is er vanaf 04.00 uur weer een doorkomst in de Dorpsstraat in Halsteren. Foto: Gea Vriens

Zes teams maken zich klaar voor de Roparun

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM/HALSTEREN - Pinksteren betekent voor veel mensen een extra vrije dag, maar voor een beperkt groepje inwoners staat het Pinksterweekend volledig in het teken van de Roparun. Ieder jaar gaan sportievelingen in het Pinksterweekend de strijd met zichzelf aan tijdens de estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. Ze halen hiermee geld op voor mensen met kanker.

Dit jaar verschijnen er aan de start van de Roparun zes teams uit de gemeente Bergen op Zoom: 14 in 't uur, Team 240 Leef!, Team NNN, Stichting Runningteam Altijd Eentje Te Veel, Maak een vuist en Stichting Runningteam De Brabantse Wal. Daarnaast heb je ook nog het team 't Lopend Vuurke. Zij staan ingeschreven als een Roosendaals team, maar bestaan bijna volledig uit leden uit de gemeente Bergen op Zoom. Allemaal gaan ze de slopende 500 kilometer afleggen. De teams bestaan uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer gaan afleggen verspreid over drie dagen. Ook heeft ieder team minimaal twee fietsers en een aantal mensen aan begeleiding bij zich. Bijvoorbeeld chauffeurs, verzorgers en cateraars. Daarmee bestaat een compleet team uit gemiddeld zo'n 25 mensen.

Voorbereidingen

De teams zijn al maanden voor de Roparun druk bezig met de voorbereidingen. En dan niet alleen met de voorbereiding op de sportieve prestatie die ze neer gaan zetten, ook met het ophalen van geld voor het goede doel. Ieder team wil natuurlijk uiteindelijk over de finish komen met een dikke cheque voor de Roparun. Daarom worden het gehele jaar door acties gehouden, loten verkocht en sponsors gezocht. Dit jaar vindt de 28ste editie plaats van de Roparun. Eerdere edities haalden samen al meer dan 78 miljoen euro op voor het goede doel. De teams uit Bergen op Zoom en Halsteren zijn op dit moment goed voor een bijdrage van 27.715 euro, waarbij Stichting Runningteam Altijd Eentje Te Veel tot nu toe het meeste geld heeft inegzameld: 6500 euro.

Doorkomst

Traditiegetrouw wordt er ook in de plaatsen waar de Roparun langskomt veel tijd gestoken in de voorbereiding van de doorkomst. Jarenlang werd op de Grote Markt in Bergen op Zoom een grote doorkomst georganiseerd waarbij de deelnemers een hart onder de riem werd gestoken voor de laatste kilometers naar Rotterdam. De stichting doorkomst Bergen op Zoom is echter twee jaar geleden gestopt, waardoor de Roparun niet meer over de Grote Markt komt. Dat wil niet zeggen dat de lopers niet te zien zijn in de stad. De lopers en de busjes komen via de Antwerpsestraatweg en de Markiezaatsweg de gemeente binnen. De busjes moeten via de Markiezaatsweg en de Van Gorkumweg verder via Randweg West in de richting van Halsteren. De lopers en fietsers komen wél door de stad en lopen via de Boulevard en de Scheldelaan, langs stadspark Kijk in de Pot over de Westersingel en gaan daarna langs de Burgemeester Stulemeijerlaan naar Halsteren. Daar wordt dit jaar vanaf 04.00 uur in de Dorpsstraat wél een doorkomst georganiseerd voor de lopers.

Goede doelen

Met de Roparun wordt geld opgehaald voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. De slogan van de estafetteloop is dan ook heel treffend 'leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven." Eén van de goede doelen van dit jaar is Stichting Ongo Care Everywhere uit Roosendaal. Zij hebben dit jaar al een bijdrage van 3160 euro toegezegd gekregen voor folders/visitekaartjes voor inloop-en ziekenhuizen. Ook is geld toegezegd aan bijvoorbeeld verschillende hospices, het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, het Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht en nog tal van andere goede doelen.

Ga voor meer informatie en om te doneren naar de website: www.roparun.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief